*Nettavisen* Nyheter.

Vit dette før du løfter vekter

Foto: (Thinkstock)

Kroppslige ulikheter påvirker prestasjonen i benkpress

06.02.12 15:39

(SIDE2:) Å måle styrke i øvelsen benkpress er populært. En studie fra 2011 viser at det ikke bare er musklenes evne til å produsere kraft som avgjør hvor sterk du er i denne øvelsen.

Denne artikkelen er levert av: trening.no

Forskere har sett på hvordan antropologi, læren om anatomiske og fysiologiske variasjoner, påvirker prestasjonsevnen.

Maksimalt
Mennesker har ulike armlengder, ulik kroppsvekt og ulik skulderbredde. Hvordan påvirkes din evne til å løfte tungt når det tas hensyn til disse variablene? Dette var studiens hensikt.

Forsøkspersonene, 36 menn, gjennomførte maksimale og submaksimale løft for å bestemme prestasjonsevnen.

Forsøkspersonene valgte 1 belastning mellom 3 ulike submaksimale belastninger, 40, 55 og 75 prosent av det maksimale de klarte å løfte (1RM). Med den valgte belastningen gjennomførte de fire sett til utmattelse.

På en separat testdag fikk alle forsøkspersonene testet maksimal styrke i benkpress (1RM).

For å måle maksimal kraftutvikling, løftehastighet og kraft etter hvert submaksimalt sett ble det brukt Myostest. For å finne sammenheng mellom disse variablene og antropologi ble det gjennomført ulike statistiske analyser.

Ikke uventet var det stor sammenheng mellom kroppsvekt og hvor mye du løfter i benkpress og kraftrelaterte målinger.

LES OGSÅ:
Benkpress med frie vekter eller Smithmaskin?
Løftetempo og maksimal styrke i benkpress
Muskelaktivering ved stabilt versus ustabilt underlag

Armlengde
Det var en tendens til at personer med lange armer løftet mindre enn personer med kortere armer. Men denne sammenhengen var moderat.

Det var en omvendt sammenheng mellom skulderbredde og antall repetisjoner, økt skulderbredde resulterte i færre antall repetisjoner på submaksimale belastninger til utmattelse. Det ble ikke funnet noen sammenheng mellom skulderbredde og maksimal styrke i øvelsen.

Disse faktorene kan være ok å vite om når du skal måle krefter med vennen din.

J Strength Cond Res. 2011 Oct 24 ANTHROPOMETRY AS A PREDICTOR OF BENCH PRESS PERFORMANCE DONE AT DIFFERENT LOADS. Caruso JF, Taylor ST, Lutz BM, Olson NM, Mason ML, Borgsmiller JA, Riner RD. Source 1Exercise and Sport Sciences Program, The University of Tulsa, Tulsa Oklahoma 74104.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.