RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vital-partner granskes for juks

Sist oppdatert:
Sist ut i fonds-skandalen i USA er Alliance Capital Management. Vital og adm. direktør Bjørn Østbø samarbeider med Alliance, og vil nå følge med på om norske kunder har tapt penger
Som iMarkedet har skrevet, utsettes den amerikanske fondsbransjen nå for stadig nye skandaler og granskninger fra myndighetene ( Filleristing av fondsbransjen ).

Nå er enda et fondsselskap kommet i uønsket fokus. Alliance Capital Management melder at to av selskapets toppsjefer går av, og at selskapet trolig vil få bøter eller annen straff fra finansmyndighetene i USA. Selskaper lover samtidig å erstatte mulige tap for kundene.

Norske Vital har et partnerskap med Alliance og fungerer som distributør på det norske markedet.

- Alliance Capital Management er ett av verdens største kapitalforvaltningsselskaper og et førstevalg blant profesjonelle investorer, heter det blant annet i kundeinformasjonen fra Vital.

Kommunikasjonsdirektør Thomas Skålnes i Vital sier til iMarkedet at avtalen med Alliance er av relativt ny dato. Man har til nå bare tilbudt ett Alliance-fond fra september, og tegningen i dette fondet er derfor begrenset, ifølge Skålnes.

- Dersom de forholdene som fremkommer også gjelder dette fondet, vil det derfor være av lite omfang. Men vi er oppmerksomme på problematikken, og vil følge med, sier han.

Fordeler til storkunder

Det er John Carifa og Michael Laughlin som nå går av som ledere i Alliance, som er et ledende forvaltningsselskap i USA.

Som i mange andre tilfeller et fokus i Alliance på at man skal ha latt foretrukne storkunder handle på spesielt gunstige vilkår, ved at de kan handle ofte og dels etter tidsfrister som er satt.

Dette kan ha gitt disse kundene store gevinster på bekostning av småsparerer og andre langsiktige kunder i fondene.

Til nå er bare Putnam, USAs femte største fondsselskap, formelt saksøkt i skandalen som nå rulles opp, men det ventes at flere vil komme.

Andre fondsselskaper som granskes er Alger Funds, Bank One, Federated, Janus, Nations Funds, Prudential og Strong Capital. Det ventes at listen blir lengre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere