*Nettavisen* Nyheter.

Vitaminer mot passiv røyking

Foto: (Scanpix)

Ny forskning viser at både røykere og de som utsettes for passiv røyking kan redusere skadene av tobakksrøyk ved å få i seg vitaminrike frukter og grønnsaker.

12.08.03 14:53

En amerikansk undersøkelse viser at daglig inntak av C-vitaminer kan redusere skadene som tobbaksrøyk påfører oss, skriver Mozon.no. Les også:

Motvirker skadelige stoffer
Forsøkspersonene i den amerikanske undersøkelsen var ikke-røykere som daglig ble utsatt for passiv røyking. De forsøkspersonene som fikk 500 milligram C-vitamin hver dag, hadde ifølge forskerne et betydelig lavere nivå av et skadelig stoff som dannes i kroppen av tobakksrøyk.

Undersøkelsen strakk seg ikke over lang nok tid til at forskerne kunne avgjøre om C-vitaminene også reduserte risikoen for kreft og hjertesykdommer hos røykere.

Beskytter mot andres uvaner
Vitamin C er en kjent antioksidant som motvirker effekten av frie radikaler i kroppen din. Frie radikaler er stoffer som har en nedbrytende effekt på flere organer i kroppen gjennom oxidativt stress.

– Dette studiet viser at ikke-røykere kan beskyttes mot de skadene som påføres dem av andre mennesker, sier forskningsleder Marion Dietrich ved Berkeley Universitet i California til Reuters.

Pass på kostholdet
Dietrich har tidligere gjennomført forskning som viser at også røykere vil nyte godt av daglige doser C-vitamin.

Det understrekes at forskningsresultatene ikke betyr at røykere nå bare kan dampe i vei, men at det kan være en god ide å passe på å få i seg tilstrekkelig med C-vitaminer gjennom frukt og grønnsaker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.