RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vitner: Bygda hadde fått nok av barnevernsgutten - og gikk til angrep

Sist oppdatert:
Bygdefolket tok loven i egne hender.

Vitner i voldssaken på Hadeland forteller om mangeårige problemer med barnehjemsbarn – og om lav tillit til politiet.

16-åringen som skal ha blitt banket og truet da han kom for å stjele en bil en augustnatt i fjor, kan se ut til å ha vært «den siste dråpen i begeret» for en rekke personer i bygda. Ryktet om tyvens ankomst spredte seg så fort at flere rakk å finne seg tilskuerplass allerede før han dukket opp på eiendommen.

Les saken i Oppland Arbeiderblad her

Både unge og godt voksne møtte fram for å delta i den sivile pågripelsen, som raskt utviklet seg til en offentlig avstraffelse. Nabolaget ble en mobb.

- Det var mye skriking og hoiing, det var ingen som var spesielt vennlig innstilt overfor gutten. Jeg var en av dem som skrek og bråket selv. Jeg ble revet med, fortalte en kvinne i 40-årene i retten i går.

- Gikk for langt
Kvinnen er selv tenåringsmor, men viste innledningsvis lite nåde. Hun var med og holdt gutten fast, og gjorde ting hun angrer på:

- Jeg gikk bort til kameraten hans og sa at sånne som dem skulle hatt et spett oppi rumpa, slik at de kanskje måtte slutte å gå rundt og stjele. I neste øyeblikk så jeg at noen faktisk stakk et kosteskaft mot baken til fornærmede. Da innså jeg at det gikk for langt, sa hun.

Les guttens forklaring i retten her: Offeret: – De prøvde å voldta meg med kosteskaft

På spørsmål fra forsvarer Arne Staksrud om hun observerte unødvendig maktbruk mot 16-åringen, svarte kvinnen likevel nei. Hun konstaterte imidlertid at det var en svært opphetet stemning.

- Jeg hørte en av ungdommene si at han burde kjøres til et tjern og druknes, og at noen deretter sa «hent en bil». Tilfeldigvis kom det en bil ryggende mot gårdsplassen rett etterpå, og jeg tenkte at det måtte være veldig skremmende for gutten å høre bilen komme, sa hun.

Valgte selvtekt
Gutten, som innrømmer at han kom for å stjele, bor på en barnevernsinstitusjon. Tiltalte og vitner sier de har hatt store problemer med beboere der over mange år. Mange har opplevd tyverier og skadeverk de skylder på dem, og de opplever at politiet er til lite hjelp.

- Det dreier seg her om en biltyv som politiet egentlig burde tatt for lenge sida. Etter hva jeg forstår var de kjent med at han trolig var den som tok (huseierens) bil første gangen også. Han er videre mistenkt for å ha stjålet mopeder og andre ting i egnen, sa en av naboene i går.

- Hadde han fått tak i bilen denne gangen også, ville han sikkert sluppet unna med det igjen. Det er jo det som har vært problemet hele tida; at politiet ikke gjør noe. Derfor synes jeg det er bortimot idioti at vi skal sitte her i retten, sa en annen.

Hadde kniver
Begge de sistnevnte mennene er i 50-årene og var til stede under tumultene hos den tiltalte naboen. Det var også en rekke ungdommer fra bygda. Et vitne anslår at det kom 10–12 personer, et annet anslår 15–20.

- Mange hadde fått nyss om det som var i ferd med å skje, og mange mistenkte ham for lovbrudd. Vi har vært utsatt for det av institusjonsungdom i 20–30 år, sa en av de voksne mennene i går.

Samme mann oppdaget at fornærmede var bevæpnet.

- Han plukket en kniv opp av lomma og ga den til meg uoppfordret. Jeg vet ikke hva han hadde tenkt å bruke den til, sa han i retten.

En av ungdommene tok på sin side en kniv fra fornærmedes kamerat, som også skal ha vært med på tyveriforsøket. Han slapp ifølge vitner billigere unna nabolagets pågripelse fordi han forholdt seg i ro, mens fornærmede gjorde motstand og ville stikke av.

Sviktende minne
De fleste vitnene sier de ikke så noen mishandle 16-åringen, eller at de ikke lenger husker. Enkelte forteller imidlertid om observasjoner som underbygger påtalemaktens anklager mot de tre tiltalte på 19, 31 og 48 år. Fornærmedes kamerat sier han så 48-åringen slå fornærmede to-tre ganger i ansiktet, samt noen slag mot kroppen. Nabokvinnen sier det var 31-åringen som trykket kosteskaftet mot fornærmedes endetarmsåpning.

I politiavhør har et annet vitne sagt han så 31-åringen slå fornærmede en gang og sparke ham hardt flere ganger. I retten i går hadde han problemer med hukommelsen.

Både 48-åringen og 31-åringen nekter å ha brukt vold. 19-åringen erkjenner at han sved fornærmede på låret med en sigarett.

Fornærmede selv fortalte mandag om omfattende voldsbruk og drapstrusler. Han er blitt diagnostisert med posttraumatisk stressyndrom i etterkant. Han fortalte også at han «drev mye med kriminalitet» fram til hendelsen på Hadeland, men at han sluttet helt etterpå.

Hovedforhandlingen i Gjøvik tingrett avsluttes onsdag.

Les flere saker i oa.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere