Vivian fikk flått fra 6500 fugler

Foto: SSHF (SSHF)

Dette fant hun ut.

27.06.11 19:34

(SIDE2:) - Jeg fikk mange bitt under innsamlingen av flått, sier Vivian Kjelland, ifølge Sørlandet sykehus HF (SSHF).

Tirsdag forrige uke disputerte hun for sin doktorgrad. I samarbeid med Norges Veterinærhøyskole har Kjelland forsket på flått.

Hvitløk mot bitt
Kjelland har undersøkt forekomst av Borrelia burgdorferi sensu lato (s.l.) i flått, og hvilke genotyper av bakterien som finnes i flåtten i Norge. Flåtten suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker, og har i den forbindelse potensial til å overføre en del sykdommer. Skogflåtten er regnet som den verste smittesprederen blant blodsugerne i de nordlige delene av Europa.

I forbindelse med sin doktorgrad samlet og analyserte Kjelland flått fra over 6.500 trekkfugl som ble fanget på Lista fuglestasjon, skriver Farsunds Avis . Hun ønsket å undersøke om trekkfugler er sentrale i den globale spredningen av flått og flåttbårne smittestoff.

Resultatet fra Kjellands undersøkelser viser at fugler er viktige i spredningen av flått, og at de kan være delvis ansvarlige for utbredelsen av bakterien Borrelia burgdorfi sensu lato i Europa. Den nye doktorgraden viser også at Borrelia-infeksjon sjelden forekommer i harer, og at bakterien antakelig ikke spiller en viktig rolle i den antatte populasjonsnedgangen.

Videre kom det fram at det er en lavere forekomst av Borrelia-bakterien i flått som har sugd blod av rådyr og elg, enn det som finnes i flått undersøkt fra terrenget.

Ifølge SSHF bør du ta følgende forholdsregler for å unngå flåttbitt:

1. Bruk insektmidler for å unngå flåttbitt når du oppholder deg i fuktig blandingsskog, krattskog og i områder med høyt gress.

2. Flått overlever i vaskemaskin på 40 grader, men tåler ikke 60 graders vask. Tøy kan også henges i sol noen timer, for flått tåler ikke å tørke ut.

3. Klipp gressplenen regelmessig, og fjern kratt så langt det er mulig.

4. Fjern flått på hud med pinsett, ta tak nede ved huden og dra flåtten raskt rett ut.

5. Flått reagerer på hvitløk, spis hvitløk og du er mer rustet mot flåttbitt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag