Gå til sidens hovedinnhold

Vladimir Putin vil ha fotobevis av Donald Trump

President Donald Trump ser han vurderer å legge frem videobilder av angrepet der Abu Bakr al-Baghdadi ble drept. Men forsvarssjef Mark Milley setter foten ned.

NEW YORK (Nettavisen/NTB): Russland roser USAs operasjon som endte med at Abu Bakr al-Baghdadi døde, men mener samtidig at amerikanerne må bevise at IS-lederen er død.

– Våre soldater så amerikanske fly i området, de så droner som kan ha jobbet i området, som Trump hevdet, sa Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov mandag.

Russland reiser tvil

– Hvis denne informasjonen om Baghdadis død faktisk er bevist, kan vi på generelt grunnlag si at det er et godt bidrag av den amerikanske presidenten i kampen mot internasjonal terrorisme, fortsatte han.

Det russiske forsvaret reiste søndag tvil om president Donald Trumps erklæring om at Abu Bakr al-Baghdadi var drept nordvest i Syria.

Russerne har sagt at det er motstridende opplysninger i uttalelsene de involverte partene har gitt, og at det ikke foreligger klare bevis på at USA gjennomførte en slik aksjon i Syria der landet ikke har kontroll.

Under pressekonferansen søndag takket imidlertid Trump Russland, samt Tyrkia, Syria, Irak og kurdisk militis for støtte i forbindelse med aksjonen.

Trump: - Kanskje gjør vi det

Under en pressebrief mandag, like før president Donald Trump skulle reise til Joint Base Andrews, fortalte Trump at han nå vurderer å gi ut bilder og video av angrepet som drepte IS-lederen.

- Vi tenker på om vi skal gjøre det. Kanskje gjør vi det. Spørsmålet er om jeg vurdere å gi ut videobilder av angrepet? Ja, vi kan ta deler av det og offentliggjøre det, sa Trump.

Les også

Rekord på Wall Street - Trump jubler

Reiser tvil om klynking og gråt

Forsvarssjef Mark Milley sier derimot at USA ikke kommer ikke til å vise video eller bilder fra aksjonen som ledet til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadis død.

Bare noen timer etter TRumps uttalelse tilbakeviste forsvarssjef Mark Milley under en pressekonferanse at det er aktuelt å frigi slike opptak gjort av soldatene som deltok i aksjonen, ifølge Reuters.

Milley reiser samtidig tvil ved Trumps gjentatte påstand om at IS-lederen klynket og gråt før han utløste en bombevest og tok med seg tre barn i døden.

– Jeg vet ikke hva som er kilden til dette, sier Milley.

Vil ikke vise fram levningene

USAs forsvarsminister Mark Esper understreket søndag at heller ikke han hadde mottatt opplysninger i tråd med Trumps beskrivelse av det som skjedde, ifølge CNN.

Ifølge forsvarssjefen kommer USA heller ikke til å vise fram levningene av IS-lederen.

– Vi har kvittet oss med levningene. Dette ble gjort på skikkelig vis, sier han.

Ifølge Milley ble det tatt to fanger under det amerikanske angrepet mot IS-lederens skjulested i Idlib-provinsen i Syria.

– To voksne menn ble tatt til fange. De er i vår varetekt på et sikkert sted, opplyser han, ifølge AFP.

Det er ikke kjent hvem de to er eller hvilken posisjoner de har hatt i den ytterliggående islamistgruppa.

Kommentarer til denne saken