*Nettavisen* Nyheter.

Voksen dame stjal eksklusivt armbånd

Ingeline Jægervand var på jobb hos Mestergull i Bergen Storsenter da den uærlige damen kom på besøk. Foto: EIRIK HAGESÆTER (Bergensavisen)

Sylfrekt tyveri fra gullsmed. Vi stjeler for 33 mill. kroner i desember.

Hordalendinger kommer til å naske for 33 millioner kroner i løpet av desember, ifølge en beregning fra Hovedorganisasjonen Virke, skriver Bergensavisen.

Førjulsnaskingen fikk en uønsket tyvstart hos gullsmedforretningen Mestergull på Bergen Storsenter onsdag kveld.

Mens betjeningen ikke fulgte helt med, stakk en godt voksen dame av med et eksklusivt armbånd.

Daglig leder Bente Soltvedt er forbannet:

– Jeg synes jo det er ganske graverende. Jeg har et make armbånd selv. Det er ganske spesielt. Om noen får dette armbåndet til jul, så bør de ha dårlig smak i munnen!

Døren på gløtt
Den voksne damen lusket først litt ut og inn i butikken, ifølge betjeningen.

– Hun greide liksom ikke å bestemme seg. Så var det en annen kunde som krevde oppmerksomhet. Damen ble stående borte ved smykkeskapet, og så har hun nok sett at dette sto på gløtt, sier Soltvedt.

– Etterpå sto bare den tomme priskuben igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Eirik Hagesæter

– Søren ikke første gang
Armbåndet hadde en prislapp på 8234 kroner. Soltvedt vedgår at de gjorde en glipp ved at døren til smykkeskapet sto ulåst. Likevel er hun forbauset over frekkheten:

– Det er sjelden noe blir tatt. Men når det er en voksen dame, da er det søren ikke første gang de stjeler. Jeg blir nesten kvalm, sier hun.

Stjeler mer
I desember kommer nordmenn til å stjele varer fra butikker til en verdi av cirka 325 millioner kroner, ifølge Hovedorganisasjonen Virke.

For Hordaland er tallet 33 millioner.

Butikktyverier utgjør halvparten av svinnet fra norske butikker. Beregningen er gjort på bakgrunn av intervjuer med butikksjefer og kjedeledere, opplyser sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke til BA.no.

– Den nedadgående trenden vi har sett de siste årene er snudd. I år har grafen pekt oppover. Økningen i 2011 ser ut til å være den største på mange år. Økningen fra 2010 til i år anslås å være på 29 millioner bare for butikktyveriene. Vi oppfordrer derfor alle butikker til å være særlig årvåkne i årets julehandel, sier Bjerke.

Til tross for at svinnet i kroner i desember er større enn vanlig, er det ikke grunn til å tro at den relative tyveriaktiviteten i desember er vesentlig større enn ellers i året, ifølge Bjerke. Internasjonale undersøkelser tyder på at tyveriet følger omsetningen.

– Vi antar at de profesjonelle tyvene ikke er så aktive når det er mange kunder i butikken. Da er det vanskelig å holde tyveriet skjult. Mange av de profesjonelleer mobile utenlandske grupper, og flere reiser ut av landet i forbindelse med julehelgen og slutter aktivitetene sine et par uker før jul, sier Bjerke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Eirik Hagesæter

– Grei måte å skaffe julegaver
– Hvem stjeler på Bergen Storsenter?

– Alle. Alle stjeler, sier senterleder Ingunn B. Hansen.

– Jeg har jobbet i årevis med butikktyverier. Man kan ikke se på et menneske at de er en tyv. Det er alt fra gamle, søte damer på 80 år til forretningsfolk, mener Hansen.

– Men nå før jul er det nok en del som tenker at det er en grei måte å skaffe julegaver på.

Pene fruer og gamle tanter
Butikksjefen på Mestergull har lite håp om å få tilbake armbåndet som forsvant onsdag. Det eneste de kan gjøre, er å følge bedre med i fremtiden.

– Vi har jo masse narkomane her på senteret, og de stjeler, det vet vi. Men disse pene fruene og gamle tantene, som ser så uskyldige ut, det kan være vel så viktig å holde øye med dem, erkjenner Bente Soltvedt.

– Det aller viktigste for å forebygge tyveri, er å gi god service, sier senterleder Ingunn B. Hansen.

– Når en kunde blir sett, på en positiv måte, skjønner hun at det blir vanskelig å stjele.

Flere nyheter fra Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.