Gå til sidens hovedinnhold

Voksne kvinner dropper sjekk for livmorhalskreft

En av tre kvinner over 55 år går ikke til legen for å sjekke seg for livmorhalskreft. Kreftregisteret er bekymret.

Mange godt voksne kvinner har kanskje hatt samme partner i en årrekke og tenker at undersøkelsen ikke lenger er nødvendig. Men det er den, understreker Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret.

Denne type kreft bruker lang tid på å utvikle seg. Celleforandringen kan i noen tilfeller komme flere tiår etter den opprinnelige smitten. Mer enn en tredel av krefttilfellene blir påvist hos kvinner som er over 50 år.

Les også

Madeleine (24) var gravid i femte måned da hun fikk livmorhalskreft: - Jeg er redd for å gå glipp av min datters første steg

Risikoen reduseres med 80 prosent

- At utviklingen går langsomt er egentlig bra, for da har vi gode muligheter for å oppdage forstadier og forebygge kreft. Samtidig er det viktig å ta prøver så lenge påminnelsene fra Livmorhalsprogrammet kommer, også for dem som har hatt et stabilt samliv over flere tiår, sier Tropé.

Livmorhalskreft forårsakes av smitte fra viruset HPV, som i hovedsak overføres ved seksuell kontakt. Går man til jevnlig kontroll, reduseres risikoen for at viruset skal utvikles til kreft med opptil 80 prosent.

Les også

Ny studie: Stadig flere under 50 år rammes av tykktarmskreft

Kurven flater ut

Mange som får kreftdiagnosen, har ikke fulgt oppfordringen om å gå til legen for en underlivsprøve, og dette bekymrer ekspertene.

Utviklingen viser en økning i oppmøte blant kvinner under 40 år, mens for kvinner over 55 har kurven flatet ut og er kanskje i ferd med å gå nedover. Andelen ligger nå på 67 prosent – det betyr at 138.000 kvinner i denne aldersgruppen ikke går til kontroll slik de oppfordres til.

Over 300 kvinner får livmorhalskreft årlig, og mellom 70 og 90 dør av sykdommen hvert år.

(©NTB)

Les også

Ny behandling bremser spredning av kreft i bukspyttkjertelen

Kommentarer til denne saken