*Nettavisen* Nyheter.

Vokterrådet: – Ubetydelige valgfeil

Foto: AMIR POURMAND (AFP)

Har talt stemmer på nytt.

29.06.09 22:46

Etter at opposisjonskandidatene og millioner av demonstranter krevde en nytelling av stemmene, ble det søndag og mandag gjennomført en ny opptelling av stemmene fra flere valgkretser i Iran.

– Ahmadinejad fortsatt vinner
Ifølge nyhetsbyrået Reuters melder det statlige, iranske nyhetsbyrået Fars at Vokterrådet har bekreftet sittende president Mahmoud Ahmadinejads seier.

Rundt ti prosent av stemmene fra presidentvalget ble talt på nytt etter anklagene om systematisk og omfattende valgfusk.

– Omtellingen av stemmene bekreftet Ahmadinejads seier og det ble ikke avdekket betydelige feil, melder Fars.

Men opposisjonen avviser at dette betyr at det ikke forekom valgfusk. De mener omtellingen skjer i for liten skala til å kunne avdekke noe som helst.

Clinton: – Troverdighetsproblem
Heller ikke USAs utenriksminister Hillary Clinton er fornøyd med den nye opptellingen.

– De iranske myndighetene har et stort troverdighetsproblem overfor sin egen befolkning i forbindelse med presidentvalget. Jeg tror ikke det vil forsvinne etter å ha undersøkt et svært begrenset antall stemmer, sier Clinton ifølge aljazeera.net.

Skal etterforske Neda-drapet
Samtidig med resultatet av gjenopptellingen, har president Ahmadinejad beordret en etterforskning av drapet på Neda Agha Soltan. Den iranske kvinnen ble et symbol på opprøret i landet da hun ble drept i en demonstrasjon.

Videoen av kvinnen sirkulerte verden rundt, noe som gjorde at kvinnen fikk heltestatus.

Rundt 20 personer har blitt drept i opptøyene som har preget Irans hovedstad Teheran etter valget 12. juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.