RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vold på valgdagen i Burundi


Politi undersøker en mann som har ankommet et valglokale i hovedstaden tirsdag. Det har vært mye uro i byen i forkant av valget.
Politi undersøker en mann som har ankommet et valglokale i hovedstaden tirsdag. Det har vært mye uro i byen i forkant av valget. Foto: Mike Hutchings (Reuters)
Både eksplosjoner og skyting kunne høres i Burundis hovedstad Bujumbura da valglokalene åpnet tirsdag morgen for et omstridt presidentvalg.

I løpet av natt til tirsdag ble minst to personer, en politimann og en sivil, drept i en rekke voldsepisoder.

Uroen fortsatte da valglokalene åpnet kort tid etter daggry i hovedstaden, der det i tre måneder har pågått protester mot regjeringen.

– Folk gjør dette for å skremme velgere, sier rådgiver Willy Nyamwite for presidenten til Reuters. Han fordømmer nattens angrep som «terrorhandlinger».

Boikotter valget

Det ventes at president Pierre Nkurunziza blir gjenvalgt til en tredje presidentperiode med klar margin.

Opposisjonen boikotter valget fordi den mener at presidenten ikke har lov å stille på nytt i henhold til grunnloven, og at kandidaturet er et brudd på en fredsavtale som avsluttet år med borgerkrig og etniske massakrer i 2006. Også det internasjonale samfunnet har bedt burundiske myndigheter utsette valget.

Nkurunziza viser derimot til en domstolskjennelse som sier at han kan stille som kandidat igjen. Regjeringen mener den allerede har utsatt valget så lenge som mulig og lover en rettferdig avstemning.

3,8 millioner kan stemme

Rundt 3,8 millioner innbyggere i det lille østafrikanske landet har stemmerett ved valget. I områder av hovedstaden hvor presidenten har mange tilhengere, sto titalls personer i kø for å avgi sine stemmer tirsdag morgen. I andre områder var oppmøtet tynt, mens noen valglokaler heller ikke hadde åpnet da valget offisielt var i gang.

En 40-åring som oppgir navnet Ferdinand, sier til Reuters at han vil stemme på Nkurunziza, fordi han har «et godt program for utvikling for vanlige borgere».

Mekanikeren Wilson sier derimot at han ikke vil stemme fordi Nkurunzizas rivaler ikke stiller til valg.

– Vi trenger endring. Vi trenger nytt blod, sier han.

Ban ber om ro

– Til tross for en fasade av pluralisme, er dette et valg med bare én kandidat, hvor burundierne allerede vet utfallet, sier Thierry Circoulun fra den anerkjente tankesmia International Crisis Group (ICG) ifølge AFP. ICG har advart om at situasjonen i Burundi kan føre til en ny borgerkrig.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer til ro og ber alle parter om å avstå fra voldshandlinger som kan ramme «stabiliteten i Burundi og regionen».

Siden protestene mot presidenten startet i april, har minst 100 personer mistet livet. Uavhengige medier har stengt og mange av presidentens motstandere har flyktet.

I midten av mai prøvde opprørsgeneraler å kaste Nkurunziza i et kupp, men mislyktes. Deretter startet de et opprør nord i landet. Nye krisesamtaler mellom regjeringen og opposisjonen brøt sammen søndag.

Flykter

Ifølge FN har over 145.000 burundiere blitt registrert som flyktninger i nabolandene siden april. Mange flere antas imidlertid å ha flyktet, uten å ha blitt registrert.

I flyktningleiren Nyarugusu i Tanzania er antallet burundiere kommet opp i rundt 78.000, hvorav en femdel antas å være barn under fem år. Ifølge organisasjonen begynner nå tilfellene av underernærte å nå kritiske nivåer.

– Hvis antallet underernærte barn fortsetter å stige, vil de nåværende medisinske fasilitetene i leiren ikke være i stand til å håndtere dem, sier fungerende landdirektør Lisa Parrot i organisasjonen Redd Barna i Tanzania.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere