Gå til sidens hovedinnhold

Voldsforsker forsvarer politiets omtale av mindreårig som «gjerningsperson»

Da politiet omtalte en mindreårig skoleelev som «gjerningsperson», reagerte Oslos skolebyråd. Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk forsvarer ordbruken.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) reagerte på bruken av ordene «gjerningsperson» og «mistenkte» på Twitter i omtalen av saker der skoleelever har brukt kniv. Hun mener politiet må endre språkbruken, skrev Aftenposten før helgen.

Byråden reagerte også på at uniformert, bevæpnet politi rykket ut etter melding om knivtrussel på en skole.

- Nok en gang har politiet twitra om hendelser på skoler der det er snakk om små barn i krise. De bruker ord som «gjerningsperson» og «mistenkte», og sender av gårde uniformert og bevæpnet politi - noe som selvfølgelig skremmer vannet av både unger, foreldre og ansatte. Ting kommer ut av kontroll, og det er politiets framferd som forårsaker det, skrev Thorkildsen på Facebook på onsdag.

I samme delingen la hun ut disse to Twitter-meldingene fra politiet:

Les også: Thorkildsen ønsker bedre kontroll på politiets Twitter-bruk

– Uakseptable handlinger

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier til avisen at hun mener Thorkildsens kritikk er skivebom.

– Samfunnet kan ikke nøytralisere eller underslå uakseptable handlinger, selv om det dreier seg om mindreårige, sier hun til Aftenposten.

– De som gjør uakseptable ting og begår kriminalitet må forstå at dette er handlinger som er uakseptable, sier Bjørnebekk. Hun mener bruken av ordene «gjerningsperson» og «mistenkt» er på sin plass.

– Det er viktig å være presis på hva vi sier til disse unge, og ikke bortforklare slike handlinger. Samtidig er det viktig å også opptre med en grunnleggende respekt for menneskeverd, sier forskeren.

Les også: Oslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager

Politileder reagerer

Også leder Kristin Aga i Oslo Politiforening reagerer på skolebyrådens uttalelse.

– Når politiet velger å bevæpne seg, ligger det tunge politifaglige vurderinger bak, basert på meldingen politiet har fått inn. Jeg reagerer på at Thorkildsen mener hun er mer kompetent til å foreta en slik faglig vurdering, sier Aga.

– Politiet drar ikke rundt på skoler og jager barna bevæpnet. Bevæpning handler om alvorlighetsgrad, helt uavhengig av alder på gjerningspersonen.

Les også: Inga Martes millionlønn

Aga sier begreper som «gjerningsperson» og «mistenkt» brukes for å anonymisere og understreker at det var snakk om en alvorlig hendelse.

Solvik-Olsen: - Jeg er enig

Frps-nestleder Ketil Solvik-Olsen støtter Bjørnebekk.

- Jeg er helt enig med voldsforskeren som sier. Mer bekymret over at SV og Oslo byrådet ikke forstår det, skriver Solvik-Olsen på Facebook mandag.

Hele Facebook-meldingen:

Her er hele meldingen Inga Marte Thorkildsen fra Facebook på onsdag:

- Nok en gang har politiet twitra om hendelser på skoler der det er snakk om små barn i krise. De bruker ord som «gjerningsperson» og «mistenkte», og sender av gårde uniformert og bevæpnet politi - noe som selvfølgelig skremmer vannet av både unger, foreldre og ansatte. Ting kommer ut av kontroll, og det er politiets framferd som forårsaker det.

Jeg er dypt bekymra over at det er barn i våre skoler som har det så vanskelig at de går løs på andre barn og voksne, og at vi ikke klarer å hjelpe dem. Vi må finne nye måter å gjøre dette på, ikke minst må vi snakke med barna sjøl for å finne ut av hva det er som skjer og hvorfor ting noen ganger går helt over styr.

Disse barna har det jo veldig vondt, det må vi aldri glemme. Det betyr ikke at de ikke må stoppes når de mister kontrollen over seg selv, for det må de! Men vi sender altså ikke bevæpnet og uniformert politi etter småunger. Det burde egentlig være unødvendig å si.

Jeg kommer til å ta opp politiets twitring og utrykninger med politiledelsen. Politiet skal skape trygghet, ikke motsatt. Vi må klare å utvikle fornuftige måter å samarbeide på, som gjenoppretter tilliten i befolkninga.

Kommentarer til denne saken