Minst tre mennesker ble onsdag drept da Taliban slo til mot en demonstrasjon i en av Afghanistans største byer.

Se bilder fra kaoset her:

Mange titalls personer hadde samlet seg i Jalalabad for å feire nasjonaldagen torsdag. De firte Taliban-flagget og erstattet det med det røde, svarte og grønne afghanske nasjonalflagget.

Øyenvitner forteller at militsfolk fra Taliban åpnet ild mot demonstrantene, og flere ble også skadd. Også journalister skal ha blitt angrepet.

Videoopptak viser at Talibans folk skyter i luften og bruker køller for å spre folkemengden. En lokal journalist sier han og en fjernsynsfotograf ble slått mens de forsøkte å dekke urolighetene i Afghanistans femte største by.

SISTE: Flere mennesker skal være drept torsdag etter at Taliban åpnet ild i byen Asadabad i Afghanistan, ifølge øyenvitner Reuters har snakket med. Vitnene forteller at det oppsto panikk.

Los Angeles Times-fotografen Marcus Yam delte tirsdag blodige bilder fra Kabul på Twitter:

– Helt galskap

– Taliban-krigere bruker skytevåpen, pisker, pinner og skarpe gjenstander for å opprettholde kontrollen over tusenvis av afghanere som fortsetter å vente på en vei ut, på flyplassveien. Minst et halvt dusin ble såret mens jeg var der, inkludert en kvinne og hennes barn, skriver fotografen Yam.

– Dette var kaos. Det var helt galskap, sier CNN-reporter Clarissa Ward, som var midt i kaoset i nærheten av flyplassen, og som skal ha blitt bedt om å dekke til ansiktet sitt av bevæpnede talibanere.

Teamet har rapportert at de blant annet så en fra Taliban slå folk med en pisk laget av en sykkellås.

Totalt 12 personer er drept i flyplasskaoset siden søndag, ifølge Reuters.

– Et løft for jihadister over hele verden

For jihadismen er det stort at Taliban igjen har tatt over styret av Afghanistan, nesten 20 år etter terrorangrepene 11. september 2001, som utløste den amerikanskledede invasjonen, sier den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp til NTB.

Den siste utviklingen i det krigsherjede landet feires av terrorgruppen al-Qaida og andre jihadistgrupper som en seier for den globale militante islamismen, forteller han.

Mange frykter at Afghanistan igjen kan bli et fristed for terroristgrupper, tross forsikringer fra Taliban om at det ikke skal skje. Krigere fra al-Qaida, IS og andre jihadistgrupper er allerede i regionen, som Ranstorp beskriver som en kruttønne.

– Dette er ikke et problem som forsvinner. Det får surstoff fra ulike steder der det slår gnister, og akkurat nå er full fyr i Afghanistan, sier forskeren ved den svenske Försvarshögskolan.

Det er kommet påstander om at Taliban har løslatt et stort antall tidligere al-Qaida- og IS-krigere fra fengsel. Ranstorp tror likevel det vil ta tid før situasjonen utvikler seg til voldshandlinger som kan true vesten.

– Også i 1996, første gang Taliban kom til makten, tok det tid. Det er mange faktorer som må på plass før de kan bygge opp en stor plan rettet mot vesten, sier Ranstorp.