I Oslo går Rødt og Høyre sammen om en ny behandling av Clemens Saers-saken.

Det melder Dagbladet fredag.

Saers er læreren som fikk varige mén etter å ha blitt overfalt av en elev i 2014.

Eleven fikk fengsel og samfunnsstraff, mens Saers tapte kampen om erstatning i tingretten og lagmannsretten.

Gunnar Stavrum: Behandlingen av voldsutsatt lærer er en skamplett for den avgåtte skolebyråden

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) trakk seg overraskende som byråd den 19. oktober. Angivelig fordi hun ønsket en pause, og fordi hun uansett ikke skulle være med videre etter valget i 2023.

Høyre mener Clemens Saers-saken er en medvirkende årsak til at hun trakk seg.

Ny behandling

For da Thorkildsen trakk seg lå det spørsmål på pulten hennes om en behandling byrådet gjorde i mai 2020 om erstatning til Saers.

Les også: Slutter frivillig: Får trolig 300.000 kroner i etterlønn

Thorkildsen overtalte byrådet til å si nei til erstatningen fordi «kommunen har forsøkt å komme til en minnelig løsning med Saers, men han avbrøt forhandlingene i forkant av behandlingen i lagmannsretten», heter det i dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

– Vi vedtok saken med mangelfull informasjon, og det er helt uholdbart, sier Mehmet Kaan Inan (H) til avisa.

Thorkildsen trakk seg som byråd før det kom fram hva tilbudet var, men dette er nå kjent.

Tilbudet var 150.000 kroner mot en advokatregning på 1,7 millioner, en beklagelse og en oppsigelse med seks måneders lønn uten arbeidsplikt.

Saers aksepterte ikke tilbudet.

Det er altså denne oppreisningen Rødt og Høyre vil behandle på nytt, fordi de ikke ble opplyst om detaljene i kommunens tilbud til læreren, og at disse potensielt hadde gitt et annet utfall i bystyret.

Saers fortalte Aftenposten i mai at han ikke fikk innsyn i dokumenter om egen sak og at han har 750.000 kroner igjen å betale av saksomkostningene.

Les også: Ber SV-topp droppe etterlønn: - Venstresiden har et spesielt ansvar

En ny sak blir nå sendt til byrådet den 18. november, ifølge Oslo Rødt.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at tilbudet faktisk var å slutte og miste arbeidsforholdet, sier gruppeleder Eivor Evenrud i Rødt, som legger til at nye opplysninger krever en ny behandling.

Bompengeliste FNB støtter en ny behandling, og har sendt et lignende forslag. Dermed mangler bare Frp og Venstre for å sikre flertall for en ny behandling.

Gruppeleder Bjørn Revil i FNB håper hele bystyret kan samles om en erstatning.

– Målet er at Saers skal få full moralsk og økonomisk oppreisning og jeg vil forsøke å få til et enstemmig vedtak i bystyret slik at dette ikke blir en presitsjesak for noen. Enstemmighet vil gi Saers det han ønsker fullt ut. Jeg har derfor også invitert samtlige andre partier til å være medforslagsstillere slik at hele bystyret har mulighet til å stå samlet om dette. Dette ville vært en fin avslutning på saken.