Gå til sidens hovedinnhold

Voldsom orkan skaper frykt i USA: - Ekstremt farlig

Den voldsomme orkanen Laura traff Texas og Louisiana natt til torsdag lokal tid. En 14 år gammel jente er bekreftet omkommet.

En 14 år gammel jente er bekreftet død etter at stormen Laura traff USA natt til torsdag. Det skriver lokalavisa New Orleans Advocate.

Jenta skal ha omkommet da et tre falt over familiens hjem i Leesville i Louisiana.

Laura ble først meldt som en kategori 4 storm, med vind opp mot 70 meter per sekund. Etter at den traff land, har den blitt nedjustert til en kategori 3 storm, med vind opp mo 54 meter per sekund.

Likevel er det snakk om en ødeleggende vind. National Hurricane Center advarer om en katastrofal storm. I tillegg til vind, vil vannet stige så mye som 6 meter og dermed oversvømme by- og boligområder. Sjøen steg faretruende og bølger med hvite topper varslet om orkanen som var på vei fra Mexicogolfen

- Et monster.

Slik beskriver stormjeger Josh Morgerman orkanen Laura etter å ha stått midt i stormens øye. Du kan se video fra innsiden av orkanen øverst i saken.

Hus risikerer å bli revet i stykker og biler og trær slengt rundt av vindkastene. Det er også sendt ut varsel om tornadoer.

Folk har forberedt seg på det verste. Nedenfor kan du se en video av et hus der eieren har forsøkt å feste huset til bakken, så det ikke skal blåse vekk.

- Ikke mulig å overleve denne stormfloen

Det nasjonale orkansenteret kom en krystallklar advarsel til beboere som befinner seg i risikosonen.

«En stormflo, som ikke er mulig å overleve, med store og ødeleggende bølger, vil forårsake katastrofale ødeleggelser fra Sea Rim State Park i Texas til Intracoastal City i Louisiana, inkludert innsjøene Calcasieu og Sabine,» skriver National Hurricane Center på Twitter onsdag, før orkanen traff land.

Les også: 15 år gammel jente skaper Trump-kaos

Områder 70 kilometer fra kysten kan rammes av stormflo.

290.000 hjem og forretninger er nå uten strøm i Texas og Louisiana. Flere steder var de hyppige lynnedslagene den eneste lyskilden i løpet av natta.

- SØK DEKNING NÅ!

Orkansenteret kom torsdag formiddag norsk tid med detaljerte beskrivelser på hvordan en kan søke dekning når orkanen treffer land.

«Øyeveggen (kanten av orkanens øye) til Laura vil fortsette å bevege seg innover land over sørvestlige Louisiana i løpet av de neste timene. SØK DEKNING NÅ! Opptre som at disse umiddelbart forestående, ekstreme vindene var en tornado på vei, og søk umiddelbar dekning i det sikreste rommet der du har tatt dekning. Du må handle nå for å beskytte livet ditt,» skriver orkansenteret.

«Det tryggeste stedet å være når en stor orkan treffer land, er i et forsterket rom innendørs unna vinduer. Kom deg under et bord eller andre solide møbler. Bruk madrasser, dyner og puter til å dekke til hodet og kroppen. Bli værende der til disse livstruende tilstandene er over,» skriver orkansenteret.

Orkanen ble nedgradert fra kategori 4 til 3 noen timer etter at den hadde flyttet seg nordover fra kysten. De store bølgene og stormfloa er likevel en trussel for hundretusenvis av mennesker som risikerer å få hjemmene sine oversvømt.

CNNs meteorolog Tom Sater sa at orkanen også var nær ved å regnes som en kategori 5-orkan da den traff land. Den er sterkere enn orkanen Katrina, som rammet kystområdet i for 15 år siden.

– Den er nå blant de ti kraftigste orkanene som har truffet USAs fastland. Dette kommer til å ha stor innvirkning, ikke bare langs kysten, men også i innlandet, sier Sater.

Over 500.000 innbyggere i Texas og Louisiana ble innstendig oppfordret til å evakuere av myndighetene. På siste dag av republikanernes landsmøte oppfordret visepresident Mike Pence alle om å følge myndighetenes råd. Mange har likevel valgt å bli.

I byen Lake Charles i Calcioeu Parish i Louisiana meldes det om at folk som har valgt å bli i hjemmene sine, nå ber om hjelp fra lokale myndigheter.

– Folk ringer, men vi har ingen mulighet til å nå ut til dem, sier leder for Calcioeu Parish, Tony Guillory.

Han håper hjelpemannskaper vil få mulighet til å reise ut i løpet av torsdagen, men han understreker at oversvømmelser og blokkerte veier vil gjøre arbeidet svært vanskelig.

De siste 24 timene har Laura styrket seg 87 prosent, og orkansenteret omtaler den som «ekstremt farlig». Den suger energi fra det varme vannet i Mexicogolfen og er den kraftigste orkanen som rammer det amerikanske fastlandet så langt i år.

Kommentarer til denne saken