RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voldsom resultatvekst for børslokomotivene

Sist oppdatert:
De tyngste selskapene på Oslo Børs viser kraftig resultatvekst i tredje kvartal. Bak ligger høy oljepris, lavere rente og fremfor alt: Grundige oppryddingsaksjoner
Her kan du se hva vi skrev om tallene for andre kvartal: Fasit for børslokomotivene

Og her kan lese om resultatutviklingen for tungvekterne i USA: Kanon resultatvekst i USA

iMarkedet har gått gjennom tredjekvartalsresultatene til de selskapene på Oslo Børs som har en markedsverdi over 5 milliarder kroner, altså børsens tungvektere.

Samlet har selskapene et resultat etter skatt på 12,0 milliarder kroner i tredje kvartal. I samme kvartal i fjor var tallet minus 2,2 milliarder.

Samtidig har omsetningen økt fra 167 til 177 milliarder kroner, noe som tilsvarer drøyt 6 prosent.

Flere forhold forklarer resultatfremgangen: Oljeprisen har holdt seg sterk og renten er lavere, og det er begynnende tegn til drahjelp fra internasjonale konjunkturer.

Men det viktigste er kanskje at selskapene har vært gjennom interne oppryddingsprosesser de siste årene, både når det gjelder reelle driftskostnader, men ikke minst oppblåste balanseverdier, som nå er feid vekk. Fjorårstallene for selskaper som PGS og Telenor var kraftig preget av slike ryddeaksjoner.

Valutaeffekten er litt blandet. Kronen har svekket seg mot for eksempel euro, men mot dollar, som er viktigst for storselskapene på Oslo Børs, har det vært mindre endring, siden dollaren i seg selv også har svekket seg.

La oss så ile til med forbeholdene. For det første slår PGS voldsom ut, etter å ha hatt et minus på formidable 7,6 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor, etter en gedigen høstrengjøring i bøkene sine.

Holder vi PGS utenfor, noe som er mer realistisk, økte resultatet fra 5,5 milliarder til 12,1 milliarder kroner, med 121 prosent.

Også Hydro og Telenor bidrar svært mye til resultatfremgangen. Men selv om man holder både PGS, Hydro og Telenor utenfor, er fremgangen på 40 prosent.

Og fremgangen kommer på bred front. Av 15 selskaper har 11 bedret resultatet.

Ulike grunner

Det er forskjellige grunner til resultatfremgangen.

Både Hydro og Statoil nyter godt av sterk oljepris.

Telenor viser en voldsom resultatfremgang, både i form av mindre papirtap på grunn av nedskrivninger, men også i form av en langt bedre kontantstrøm, ettersom selskapet nå høster av sine mange investeringer.

Bankene DnB og Gjensidige NOR viser også solid fremgang. De store tapene mange fryktet, har ikke kommet hos fusjonskameratene.

Konglomeratet Orkla viser også god utvikling, og leverte rekordhøyt overskudd.

Selskaper som Storebrand, Schibsted, og Hafslund har fått ryddet godt og er i ny driv.

Royal Caribbean sliter fortsatt med treg booking på grunn av etterdønninger etter Irak-krigen.

Aker Kværner og Tomra må kalles små skuffelser. Førstnevnte jobber med omorganisering, men det tar nok litt lengre tid enn markedet hadde håpet på. For Tomra er det primært spørsmål om åpning av nye markeder, spesielt Tyskland. Begge har lavere resultat enn i fjor, og lever i stor grad på forventninger til utviklingen i de kommende par årene.

For Norske Skog slår skattetekniske forhold inn. Overskuddet har egentlig økt før skatt.

Kunne vært bedre

Likevel er det verdt å merke seg at samlet resultat etter skatt fortsatt ikke utgjør mer enn 6,8 prosent av omsetningen.

I forhold til amerikanske storselskaper er det relativt lavt, spesielt når man tenker på at det ligger en sterk oljepris til grunn for tallene.

I tabellen under har vi regnet PGS og Royal Caribbean om til kroner til kurs 7,20. Vi har ikke med SAS, Golar LNG og Frontline, som ikke hadde kommet med tall da vi laget oversikten. Amersham er ikke med, da selskapet ikke gir kvartalstall. Vi har brukt resultat etter skatt, da dette er mest realistisk i forhold til oljeselskapene, som har spesielt høy skatt som en del av sine normale "driftskostnader".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere