Gå til sidens hovedinnhold

Voldsom sluttspurt på Wall Street

Kraftige svingninger på børsene.

Det så svært dystert ut da USA-børsene åpnet tirsdag. Nesten umiddelbart etter start, falt S&P 500-indeksen 3 prosent, til det laveste nivået siden november i fjor.

Dow Jones raste på sin side gjennom den psykologiske grensen på 10.000 poeng.

Men så bedret det seg gradvis, og på slutten skjøt oppgangen fart. Til slutt endte markedet praktisk talt flatt.

Begynte med fall
Da handelen begynte på Wall Street var det grunn til å være bekymret. Det var kraftige fall på markedene i Asia og Europa. Oslo Børs var verst i Europa.

Les mer: Pine etter pinse

I Europa er det frykt rundt gjeldskrisen i Sør-Europa og trøbbel for spanske banker.

Les mer: Spania senker euroen

I tillegg til dette er det den tilspissede konflikten mellom Nord- og Sør-Korea som herjer i aksjemarkedene.

Nord-Korea hevder tirsdag at den sørkoreanske marinen har oppholdt seg i nordkoreansk farvann, og nordkoreanerne truer med å gjengjelde den antatte krenkelsen med militæraksjoner.

Den sørkoreanske marinen skal ha vært i nordkoreansk farvann i tidsrommet 14. til 24. mai, hevder en nordkoreansk tjenestemann.

Les mer: Nye trusler mot Sør-Korea

Blandede makrotall
I USA kom det flere makrotall. Før åpning på Wall Street kom det oversikt over boligprisene i de 20 største byene i USA. Boligprisindeksen til Case-Shiller viser et fall fra mars til april på 0,5 prosent, omtrent som ventet.

Indeksen for årets tre første måneder viser et fall på 3,2 prosent sammenlignet med fjorårets tre siste måneder. Sammenlignet med fjorårets førstekvartal er prisene to prosent høyere.

Den månedlige Consumer Confidence-målingen viste imidlertid en sterk utvikling i mai. Indeksen steg fra 57,7 til 63,3. Dette var mye bedre enn markedets snittforventning. Markedet hadde jevnt over ventet en flat utviklinge eller marginal økning.

Indeksen er nå på det høyeste nivået siden mars 2008.

Banker steg
Finansaksjer var blant vinnerne tirsdag. For eksempel steg Goldman Sachs mer enn 4 prosent.

En grunn kan være at demokraten Barney Frank, den mektige lederen for finanskomiteen i Representantenes hus, uttalte at det er å gå for langt å pålegge banker å skille ut handelen med såkalte swap-instrumenter. Dette er en kontroversiell del av de nye finansreguleringene som nå diskuteres i Kongressen.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,23% til 10.043,75

Nasdaq -0,12% til 2.210,95

S&P 500 +0,04% til 1.074,03

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her