Flere politibiler ble satt i brann og ni politifolk ble skadd, ingen alvorlig, opplyser politiets talsperson Diana Qudhaib sent fredag kveld om opptøyene i Örebro, der et par hundre mennesker deltok.

– Det ble kastet steiner og andre gjenstander mot dem, det dreier seg blant annet om armbrudd. Det er ingen livstruende skader, sier Qudhaib ifølge NTB.

Under urolighetene opplevde politiet også at en politibil ble kapret og at motdemonstranter kjørte rundt med den. Det melder Svenska Dagbladet.

Politibiler ble også angrepet med steiner, opplyser politiet i Örebro.

Urolighetene oppsto etter at Rasmus Paludan fra det islamfiendtlige partiet Stram kurs kom til Sverige for å demonstrere med koranbrenning. Demonstrasjonene var varslet.

Fredagens markering begynte i Stockholm-forstaden Rinkeby. Her gikk det først rolig for seg, men da Paludan satte fyr på et eksemplar av Koranen ble det kastet stein og åtte personer ble pågrepet, opplyser politiet i Stockholm. En 15-åring er blant dem som er pågrepet, melder Sveriges Radio.

Skjøt varselskudd

Senere på dagen oppsto det kaotiske tilstander da Paludan skulle gjennomføre sin koranbrenning i Örebro. Fredag kveld melder svenske medier om flere politibiler som er satt i brann og flere politifolk som er skadd.

Klokka 19.43 meldte politiet at det var tatt beslutning om å stanse sammenkomsten på grunn av sikkerhetssituasjonen. Politiet skjøt et varselskudd.

Politibetjent fikk stein i hodet

En politibetjent fikk en stein i hodet i tumultene, skriver Svenska Dagbladet. Også en annen person har fått en stein i hodet, bekrefter politiet.

Flere politikjøretøyer er satt i brann, bekreftet politiet klokka 19.40.

Klokka 20.10 meldte politiet at de ennå hadde full oversikt over hvor mange politifolk som var skadet.

Det var andre dag med protester for svensk politi etter lignende hendelser i Linköping og Norrköping. Paludan hadde søkt og fått tillatelse til to demonstrasjoner fredag, en i Rinkeby utenfor Stockholm og en i Vivalla i Örebro. Demonstrasjonen i Örebro ble på kort varsel flyttet til Sveaparken sentralt i byen på anmodning fra politiet.

Andersson: - Synd å bite på agnet

Statsminister Magdalena Andersson tar kraftig avstand fra demonstrantenes angrep på politiet de siste dagene.

- Jeg fordømmer i kraftigste ordelag den vold som nå rettes mot politiet og allmennheten i Örebro, skriver hun i en uttalelse lagt ut på Facebook og sendt til det svenske nyhetsbyrået TT.

Hun viser til lignende scener Linköping og Norrköping og hun peker på at flere politifolk er skadd i tjeneste for å forsvare demokratiske rettigheter.

- I Sverige får man gi uttrykk for sine meninger, både smakelige og usmakelige, det er en del av vårt demokrati. Uansett hva man mener så får man aldri ty til vold. Det kommer vi aldri til å akseptere, skriver hun videre ifølge Svenska Dagbladet.

Andersson ber svenskene ikke bite på Paludans provokasjoner:

- Til slutt, om den høyreekstreme provokatøren: Det er akkurat denne typen voldsomme reaksjoner han ønsker å se. Hensikten er å hisse mennesker opp mot hverandre. Det er virkelig synd å bite på det agnet. Sverige kan bedre, skriver hun.

Vil forby islam

Paludans parti Stram kurs ble stiftet i 2017 og vil forby islam og deportere alle muslimer.

I 2020 ble Paludan dømt til tre måneders fengsel for ærekrenkelser og rasistiske uttalelser mot muslimer under en demonstrasjon i Danmark, melder NTB.

Samme år ble han nektet innreise til Sverige i to år. Det skjedde etter at det kom til voldsomme opptøyer i Malmö i forbindelse med en markering der han skulle brenne et eksemplar av Koranen, innpakket i bacon, slik han flere ganger har gjort i Danmark.


Dette er partiet Stram kurs

  • Det ytterliggående høyrepartiet Stram Kurs ble stiftet i Danmark i 2017.
  • Partiet ønsker å forby islam i Danmark.
  • Partiet stilte til valg ved Folketingsvalget i 2019 og partileder Rasmus Paludan fikk oppmerksomhet da han begynte med demonstrasjoner der han satte fyr på koranen.
  • På partiets nettside oppfordres medlemmer av partiet til å invitere Paludan til demonstrasjon i sin by eller «ghetto».
  • Partiet omtaler islam som en «dum» religion og en «invasiv politisk ideologi» og tar til orde for at muslimer som bor i Danmark drar til et av verdens muslimske land.

Koranbrenning også i Oslo

Flere politipatruljer måtte fredag ettermiddag rykke ut da tre personer fra den islamfiendtlige grupperingen Sian demonstrerte med koranbrenning på Stovner i Oslo.

De tre ble regelrett jaget fra stedet av rasende mennesker som løp etter bilen deres, sparket mot den og kastet stein.

Hendelsen skjedde utenfor Stovner politistasjon. Rett i nærheten er det en moske, der mange var kommet for å delta i fredagsbønnen.

Sians demonstrasjon var ikke varslet, sier operasjonsleder Marianne Heidenstrøm ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Hun sier det oppsto en amper og aggressiv stemning på stedet og at 50 til 100 personer deltok.

- Flere ble bortvist fra området, men ingen ble pågrepet, sier Heidenstrøm.

Bilen som Sian-medlemmene brukte ble angrepet og sparket etter, og det ble også kastet stein, bekrefter politiet.

Det er ikke meldt om personskader etter hendelsen.

Tumultene oppsto rundt klokka 15 og politiet var på stedet fram til rundt klokka 17. Da var det rolig på stedet.