RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voldsomt eventyr

Sist oppdatert:
Det spares ikke på effektene når Peter Pan igjen flyr over lerretet. Kanskje litt for voldelig og voldsomt for de yngste i salen.

Peter Pan – USA 2003. Regi: P. J. Hogan. Med: Jason Isaacs, Jeremy Sumpter, Rachel Hurd-Wood, Lynn Redgrave, Richard Briers og Olivia Williams.

Aldersgrense: 7 år.

Historien om Peter Pan er ment for barn, men i denne filmen kan man begynne å lure. Regissør Hogan og hans effektmakere kan vel ha tatt litt av innimellom all den eventyrlige fantasien.

Det er fortsatt J.M. Barries kjente fortelling som nå presenteres på kino. Over 50 år etter at Disney lagde tegnefilm av den samme historien om gutten som nekter å bli voksen.

Forskjellen ligger i den noe mer realistiske voldsbruken, som nå har fått sin naturlige plass i filmen. Både Peter Pan og flere av de andre barna blir slått og sparket. De flyr i alle retninger på dekket til sjørøverskipet.

Eventyrfilmen drar både inn action- og skrekkmomenter som Peter Pan neppe har opplevd før. Ved hjelp av stjernestøvet fra feen Tingeling får både Wendy, John og Michael bli med inn i en eventyrverden forbeholdt barn. Her bare Kaptein Krok som lager uhygge og det endelige oppgjøret står for tur.

Når kampene herjer som verst presenteres dette med skildringer som underbygges med et vist voldspreg. Sverd og kroker brukes for det de er verdt.

For å demme opp for all vold, har man også lagt seg på en mer romantisk linje enn det vi tidligere har vært vitne til i den fantasiverden. Forholdet mellom historiefortelleren Wendy og Peter Pan får et par nye dimensjoner før filmen er ferdig.

De «morsomme» og raske replikkene er også sydd inn i dette filmmanuset. Når disse i tillegg blir dubbet til norsk faller effekten nesten helt bort. Eventyret holder seg fortsatt best i bokform.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere