Sør-Afrika er et av de få landene i verden som har grunnlovsfestet et forbud mot diskriminering av lesbiske og homofile. Landet har også egne barer for homofile og lesbiske. Men bak den homovennlige fasaden skjuler det seg en grusom homofobi.

«Korrigerende voldtekter»
Som i andre land i Afrika finnes det holdninger som at homoseksualitet er unaturlig eller «uafrikansk». Noen mener det er en «tilstand» som kommer fra og er oppmuntret til av Vesten.

Dette gir seg også utslag i det som omtales som «korrigerende voldtekter» - menn voldtar lesbiske i et forsøk på å gjøre dem heterofile. Mange av disse kvinnene ender opp med å bli drept, melder ABC News .

Fotballstjerne voldtatt og drept
Eudy Simelane, en tidligere kvinnelig fotballstjerne i Sør-Afrika, ble funnet i en elv i Kwa Thema, som ligger rett utenfor Johannsburg.

Simelane hadde blitt gruppevoldtatt og banket, og deretter knivstukket 25 ganger i ansiktet.

Hun var en av Sør-Afrikas beste kvinnelige fotballspillere, men var også kjent som en forkjemper for homofile og lesbiskes rettigheter. Hun var også en av de første kvinnene som sto fram som lesbisk i Kwa Thema, skriver The Guardian.

- Seksuell legning ingen betydning
Det brutale drapet fant sted i april i fjor. Til tross for mer enn 30 anmeldte drap på lesbiske de siste tiåret, var rettssaken etter drapet på Simelane den første saken som førte til domfellelse da en mann erkjente straffskyld for forholdet I forrige måned.

Dommeren uttalte da at Simelanes seksuelle legning «ikke hadde noen betydning» for drapet. Rettssaken mot tre andre menn som ikke erkjenner straffskyld for voldtekt, ran og drap i samme sak starter i juli.

86 prosent frykter voldtekt
NGO ActionAid fordømmer i en rapport at slike voldtekter ikke blir tatt på alvor av staten og at gjerningsmennene slipper ustraffet fra det. I rapporten oppfordres det til at man gjør dette til en separat paragraf i straffeloven.

Så mange som 86 prosent av de mørkhudede lesbiske kvinnene i Sør-Afrika er redde for å bli voldtatt, viste en undersøkelse utført i fjor av Triangle, en organisasjon som kjemper for homofile og lesbiskes rettigheter. Den samme organisasjonen sier de behandler opp mot ti saker om ”korrigerende voldtekter” hver uke.

- Det vi er en økning i antall kvinner som kommer til oss og forteller at de har blitt voldtatt, og som har blitt fortalt under overgrepet at det at de er lesbiske er årsaken til hva som skjer med dem, sier lederen for Triangle, Vanessa Ludwig, til The Guardian.

- Voldta meg til jeg blir en jente
The Guardian har snakket med flere kvinner i Johannesburg som sier de frykter for å bli voldtatt å drept. En av dem er Zakhe Sowello.

- Hver dag blir jeg fortalt at de skal drepe med, at de skal voldta meg, og at jeg først blir en jente etter at de har voldtatt meg, sier Sowello til avisa.

- Når du bli voldtatt har du jo bevis i kroppen. Men når vi forsøker å anmelde disse kriminelle handlingene, så skjer det ingenting. Og deretter ser du at mennene som voldtok deg går fri, sier Sowello videre.