RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voldtatt av IS-soldater – opererer jomfruhinnen tilbake

FLYKTET: Kvinner sitter ved Tigris-elven i Kurdistans Dohuk-provinsen, der de har søkt tilflukt etter å ha blitt fordrevet av IS i fjor. De forferdelige ugjerningene IS har påført minoriteten, har etterlatt flere tusen traumatiserte.
FLYKTET: Kvinner sitter ved Tigris-elven i Kurdistans Dohuk-provinsen, der de har søkt tilflukt etter å ha blitt fordrevet av IS i fjor. De forferdelige ugjerningene IS har påført minoriteten, har etterlatt flere tusen traumatiserte. Foto: Ahmad Al-rubaye (Scanpix)
Sist oppdatert:
Tusener av kvinner og jenter holdes som sex-slaver.

nter så unge som 9 år har blitt voldtatt, solgt og byttet mellom IS-krigere. I frykt for å bli utstøtt, eller å ikke få seg fremtidig ektemann, er det flere av dem som får kirurgisk hjelp til å sy jomfruhinnen «på plass» igjen, skriver independent.co.uk. Bare i februar rapporterte en klinikk i Dokhu-regionen i Kurdistan om 12 slike inngrep.

LES mer: - Her forhandler de om prisen på slavejenter

Flere tusen jenter og kvinner av Yazidi-minoriteten i Irak ble tatt til fange av IS-soldater da terroristene angrep Sinjar i fjor. I ettertid har flere av dem klart å rømme, men rundt 3000 anslås å fremdeles leve i fangenskap.

Sarah, en 13 år gammel jente, ble holdt fanget og gjentatt ganger voldtatt av IS-krigere. Deretter ble hun «giftet bort» til en 40 år gammel IS-kriger. Hun klarte å flykte, men sier til Sunday Times at hun i ettertid har avvist to friere.

- Jeg sa nei til begge, jeg ønsker ikke å forelske meg. Jeg tror ikke jeg er i stand til å forelske meg. Jeg har ikke lyst å gifte meg eller få barn, jeg er ødelagt vare.

LES også: FN: IS dreper og mishandler irakiske barn

Traumatiserte
Rothna Begum i Humans Right Watch (HRW) Midøsten-avdeling, sier at jenter som har blitt hold ti slaveri, uten å ha blitt voldtatt, også får utført slike jomfruhinne-operasjoner for å ha papirer på at de er jomfru.

IYAZIDI: Flere tusen av Yazidi-minoriteten er drept eller drevet på flukt etter IS-angrepet i fjor. Det ble markert da Yazidiene feiret nyttår tidligere i april. Mennene ble drept, mens kvinner og jenter ble solgt som sexslaver av IS-krigere. Illustrasjonsbilde.

I kurdiske miljøer i Irak er det viktig at kvinnen er jomfru når hun inngår ekteskap, og såkalte jomfru-tester kan være avgjørende. Faktum at jomfruhinnen kan brytes av blant annet fysisk aktivitet, tas sjelden høyde for.

Fakta: Yazidiene

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Yazidismen er en religion fra Midtøsten som inkluderer elementer fra jødedommen, kristendommen og islam, spesielt islamsk mystikk og sufisme, så vel som persiske religioner som zoroastrismen. Grunnlagt på 1100-tallet

* 200.000 og 800.000 yazidier, de fleste av dem er kurdere. Religionen er utbredt i Nord-Irak, men også i Syria, Tyrkia, Iran, Georgia og Armenia, og blant innvandrere i Europa og USA.

* Den islamske staten (IS) som nå kontrollerer yazidienes kjerneområder i Nord-Irak, krever at yazidiene må omvende seg til islam eller dø, og mange yazidier er alt drept.(Kilde: Dagen, Wikipedia) (©NTB)

- I de mest ekstreme tilfellene er kvinner og jenter så traumatiserte av det faktum at de ikke er jomfruer lenger, at de insisterer på å bli operert for å føle seg hele igjen. De føler de har mistet noe viktig.

Kvinnene og jentene som har sluppet fri fra IS-slaveriet, forteller blant annet om gruppevoldtekter i offentlighet og tortur.

- Krigsforbrytelser
Den Islamske Stat, IS, forsøkte selv å rettferdiggjøre at deres soldater hadde sex med ikke-muslimske kvinner i form av slaver, i retningslinjer de sendte ut i fjor.

- Det er lov å ha samleie med kvinnelige slaver som ikke ennå har nådd puberteten dersom hun er moden for samleie, står det i en av passasjene.

Rundt 200 medlemmer av Yasidi-sekten ble nylig sluppet fri etter å ha blitt holdt fanget av IS siden i fjor sommer. Her venter noen av dem ved en vei i Kirkuk. Bildet viser ingen av personene som er omtalt i artikkelen.

LES mer: – IS har startet massakre i landsby i Irak
OG her: Hundrevis av kvinner skal være tatt av IS

HRW har slått fast at de systematiske voldtektene og volden mot Yazidi-kvinner er å regne som krigsforbrytelser, og også muligens en forbrytelse mot menneskeheten.

- IS har foretatt organisert voldtekt, seksuelle angrep og andre fryktelige kriminelle handlinger mot Yazidikvinner og –jenter. De som har vært heldige nok til å klare å rømme har behov for behandling for de veldige traumene de er utsatt for, sier direktør for kvinners rettigheter i HRW, Liesl Gernholtz.

I fjor høst skrev Nettavisen saken om det som angivelig er menn som forhandlet om kvinner som slaver. Videoen kan du se under:

- Her forhandler de om prisen på slavejenter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere