RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Abort er et omstridt tema i strengt katolske land i Latin-Amerika, som her i Peru der det nylig var store demonstrasjoner mot myndighetens strenge linje. I Paraguay har debatten blusset opp etter at en ti år gammel jente som ble voldtatt, ble nektet abort.
Abort er et omstridt tema i strengt katolske land i Latin-Amerika, som her i Peru der det nylig var store demonstrasjoner mot myndighetens strenge linje. I Paraguay har debatten blusset opp etter at en ti år gammel jente som ble voldtatt, ble nektet abort. Foto: Guadalupe Pardo (Reuters / NTB scanpix)

Voldtatt tiåring nektet abort i Paraguay

Sist oppdatert:
En jente som ble voldtatt av morens kjæreste som tiåring, fødte torsdag en jente i Paraguay etter at myndighetene nektet henne å ta abort. Saken høster internasjonal kritikk og vekker hissig debatt i det katolske landet.

42 år gamle Gilberto Martinez Zarate ble pågrepet i mai og siktet for voldtekten og risikerer opptil 15 års fengsel.

Voldtekten ble oppdaget da jenta gikk til legen med magesmerter og det ble fastslått at hun var gravid i femte måned.

Fryktet for livet

Jenta var bare 1.39 høy og veide 34 kilo da hun ble voldtatt, og legene fryktet at graviditeten og fødselen kunne koste henne livet.

Myndighetene i Paraguay nektet likevel å innvilge abort, og torsdag kom en velskapt 3,5 kilo tung jentebaby til verden ved hjelp av keisersnitt på et sykehus i Asuncion.

Fødselen betegnes som vellykket, men jenta må inntil videre ligge til observasjon.

– Om hun også makter oppgaven som mor, gjenstår å se, sier sykehusets direktør Mario Villalba.

Krass kritikk

Myndighetenes i Paraguay har høstet krass kritikk for sin steile holdning i saken, blant annet fra FN-hold.

Amnesty International krever også at regjeringen i landet lemper på den strenge abortlovgivningen og mener at de kan prise seg lykkelig for at den elleve år gamle jenta fortsatt er i live.

– Det at hun overlevde er ingen formildende omstendighet når det gjelder de brudd på menneskerettighetene paraguayanske myndigheter utsatte henne for, sier lederen for Amnestys virksomhet i Latin-Amerika, Erika Guevara.

Valgte å gamble

– Myndighetene i landet valgte å gamble med livet hennes, helsen hennes og integriteten hennes, til tross for at det forelå overveldende beviser for at graviditeten utsatte henne for ekstrem risiko og det faktum at hun var et mindreårig voldtektsoffer, sier Guevara.

FNs barnefond anklager myndighetene i Paraguay for å lukke øynene for omfanget av seksuelle overgrep mot unge jenter.

Hver eneste dag føder to jenter i alderen 10 til 14 år barn her i landet, påpeker UNICEF.

På sykehuset der 11-åringen fødte en datter torsdag, ligger det nå tre andre jenter, alle tolv år gamle, som skal føde i løpet av de kommende ukene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere