Gå til sidens hovedinnhold

Voldtektsmann dømt etter seks år

Da politiet skulle starte den tredje voldtektsetteforskningen av mannen, rømte han landet. Nå er han likevel dømt - seks år etter den første hendelsen.

Den nå 40 år gamle tyrkeren er i Oslo tingrett dømt til fengsel i åtte år for til sammen tre voldtekter. Den første skjedde i 2014. Den siste i 2018. Han er også dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til hver av de tre kvinnene.

Mannen nekter straffskyld. Hans forsvarer, Olav Ramel Haaland sier til Nettavisen at dommen vil bli anket. Statsadvokat Tonje Tønder sier til Nettavisen at påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om ni års fengsel, og at straffeutmålingen vil bli vurdert anket.

Den tyrkiske mannen som var bosatt i Sverige, nektet altså straffskyld og forklarte at han i perioden 2014 til 2018 ofte var på byen og at han ofte hadde tilfeldige seksuelle affærer med jenter han møtte på byen. Tingretten har nå konkludert med at tre av disse affærene var voldtekter.

Les også: Mann (34) dømt for Snapchat-voldtekt mot jente (11)

Den første voldtekten mannen er dømt for, fant sted i november 2014. En 20 år gammel kvinne hadde vært på byen sammen med to venninner. På en pub hadde de møtt to menn, og blitt med dem på nachspiel på Grünerløkka i Oslo. Der hadde hun blitt svært dårlig.

I rapporten fra legevakten, som ble skrevet samme dag, står det blant annet: «Hun følte seg dårlig og la seg på et rom og kastet opp. Hun trodde en av mennene kom for å hjelpe henne, men han ... (voldtok henne). Hun klarte ikke å gjøre motstand. Hun husker ikke hvordan det ble avsluttet».

Les også: Idrettsprofil ble frifunnet for vold og voldtekt – nå ankes saken

Etter en tid ble venninnen bevisst på at en av mennene var borte. Hun gikk da inn på et soverom, og så at mannen lå ved siden av venninnen, og at hun var kledd naken. Venninnen hadde da fått med seg kvinnen ut av leiligheten. Utenfor hadde kvinnen ringt en arbeidskollega som hadde kommet og kjørt henne til voldtektsmottaket.

Oslo tingrett trodde ikke 40-åringens forklaring om at kvinnen hadde hatt frivillig sex med ham.

Ny voldtekt

To år senere, i desember 2016, opplevde en kvinnen en lignende hendelse med mannen. Hun hadde vært på byen med venninner og blitt dårlig. Hun hadde havnet i mannens leilighet, der hun ville legge seg. Da hun våknet om morgenen, lå mannen naken ved siden av henne. Hun hadde fremdeles kjolen på, men trusen var borte.

Kvinnen spurte mannen om noe hadde skjedd den natten, men han avviste dette. Likevel oppsøkte kvinnen overgrepsmottaket dagen etter. Sædceller fra mannen ble funnet i kvinnen, og domstolen har derfor konkludert med at han voldtok henne.

Denne voldtekten var under etterforskning, og mannen hadde meldeplikt for politiet, da en tredje kvinne anmeldte mannen for voldtekt. Det skjedde i april 2018. På dette tidspunktet hadde også politiet knyttet mannen til 2014-voldtekten gjennom DNA.

Voldtekt nummer tre

Kvinnen hadde vært på byen med venninner, og endt opp på nachspiel hos den nå domfelte mannen. Utpå natten hadde hun sovnet på en seng i leilighet. Hun våknet opp av at mannen voldtok henne.

- Hun lå da med ryggen til han. Hele sengen rørte på seg og det var harde støt. Hun sparket hardt bakover, snudde seg rundt og spurte hva han gjorde. Han sa han bare lå der. Men da hun dro av han dynen, hadde han ingenting på seg. Hun så at hun heller ikke hadde noen klær nedentil. Hun sto opp. Hun husker at han satt på kjøkkenet, at hun kastet sko på han og at han gråt, står det fra kvinnens forklaring i dommen.

Kvinnen visste ikke hvem mannen var, og anmeldte først en ukjent person for voldtekt. Senere gjenkjente hun bilde av ham på en Facebook-side for svensker i Oslo. Mannen avviste i retten at han hadde voldtatt kvinnen, men ble ikke trodd. Blant annet fordi en tredje person hadde ligget i sengen da det skjedde, og at denne mannen hadde bekreftet kvinnens versjon.

Rømte landet

Dagen etter dette nachspielet i april 2018, reiste mannen til Tyrkia via Sverige. Han bosatte seg i Alanya og har siden ikke vært tilbake i Norge for å besøke sin familie. Han ble da etterlyst internasjonalt.

I retten forklarte den domfelte at han det var tilfeldig at han reiste tilbake til Tyrkia akkurat den dagen. Han forklarte at han var psykisk langt nede, hadde økonomiske utfordringer og ikke ønsket å være i Norge lenger. Oslo tingrett mener mannen flyktet fordi han var under etterforskning for to voldtekter og nettopp hadde blitt anmeldt for en tredje.

I mars 2020 reiste han imidlertid til Helsingfors i Finland fordi han skulle besøke en person. Han ble der pågrepet på flyplassen, og senere utlevert til Norge, hvor han siden har sittet varetektsfengslet.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn