*Nettavisen* Nyheter.

Voldtektsmenn blir kurert

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Behandling av voldtektsmenn fungerer, konkluderer en norsk studie.

16.10.09 11:22

- Noen spør hvorfor det ikke er etnisk norske som blir tatt for overfallsvoldtekter. Det er nok fordi vi har hatt dem til behandling. Alle kjente serievoldtektsmenn har vært til behandling her på IKST, og vi har veldig gode resultater, sier psykolog Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST).

Siden IKST ble opprettet i 1989 har det hatt nærmere 60 voldtektsmenn til behandling. Nå konkluderer Langfeldt med at ingen av de som har gjennomført behandlingen, har voldtatt. Derimot har flere av de som avbrøt behandlingen voldtatt på nytt.

Tilhørte høyrisikogruppe
Langfeldt har fulgt 37 tidligere voldtektsforbrytere gjennom flere år etter at de hadde gjennomgått behandling ved IKST. Dette var personer som alle var dømt for voldtekt før de fikk behandling.

- Vi vet at over halvparten har tilhørt en såkalt høyrisikogruppe før de kom i behandling. Derfor er dette veldig gode resultater, sier han til Aftenposten.

Noen av disse voldtektsmennene fikk behandling for 20 år siden, så Langfeldt føler seg trygg på at observasjonsperioden har vært lang nok.

Behandlingen av overgriperne tar fem år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Startet med ikke-norske
IKST har nå begynt å behandle voldtektsmenn med annen kulturell bakgrunn. Langfeldt sier at årsakene til den voldelige seksuelle atferden ofte er den samme: Relasjonsskader, traumer, seksuell isolasjon og skam.

- Ungdommer som kommer fra land med strengere regimer når det gjelder seksualitet, kan utvikle aggressivitet når de ser hvor mye seksuell frihet det er i mange europeiske land, sier han.

Mange utlendinger har også opplevd svært tøffe ting i flyktningeleire før de kommer til Norge, sier Langfeldt.

.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag