RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(VIDAR LANGELAND)

Voldtektsoffer fortviler etter dommertabbe

Sist oppdatert:
- Det er forferdelig å snakke om voldtekten.

(BA.NO) :På grunn av en dommertabbe må kvinnen nå forklare seg om voldtektsmarerittet en tredje gang:

Det viste seg at to av dommerne i lagmannsretten var inhabile.

Men dét fant ikke retten ut før etter at saken var over.

DØMT TIL FORVARING
I januar i år ble en 19 år gammel mann dømt av Bergen tingrett til syv års forvaring for voldtekt og voldtektsforsøk.

Allerede som 14-åring ble mannen pågrepet av politiet i Bergen. Han var mistenkt for voldtektsforsøk og seksuelt krenkende adferd mot i alt elleve kvinner.

Vinner han ikke frem i en ankesaken, blir han innesperret på ubestemt tid.

- VAR SÅ GLAD DET VAR OVER
I forrige uke gikk ankesaken for Gulating lagmannsrett. Rettsaken gikk over seks dager og 24 vitner forklarte seg for en jury og tre dommere.

Mandag skulle være siste dag, og den 20 år gamle kvinnen som tingretten har slått fast er et voldtektsoffer, skulle endelig få legge saken bak seg.

- Jeg hadde sett frem til denne dagen lenge, og var så glad for at det etter halvannet år endelig skulle være over, sier den fornærmede 20-åringen til BA.

Slik skulle det derimot ikke gå. Like før retten skulle heves, kom det frem nye opplysninger i saken.

Det viste seg nemlig at to av dommerne var inhabile, til tross for at de hadde erklært seg habile ved rettssakens start.

- STERKT BEKLAGELIG
Statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes forteller at de to juridiske fagdommerne hadde vært dommere i fengslingssaker med tiltalte tidligere. Dermed er de inhabile.

- Det spesielle fengslingsgrunnlaget i disse sakene var nettopp gjentakelsesfare, noe som også er sentralt i spørsmålet om forvaring, og dermed kom retten frem til at de var inhabile i denne saken, forklarer Raanes.

Det var Raanes selv som gjorde retten oppmerksom på inhabiliteten. At det ikke kom frem tidligere, betegner han som en beklagelig rutinesvikt.

- Jeg kom over det ved at jeg gikk i gjennom tidligere fengselskjennelser. Jeg oppdaget da at en av dommerne hadde fengslet tiltalte, og senere viste det seg at en til av dommerne også hadde det, forklarer han.

- Det er sterkt beklagelig for de involverte. Først og fremst for de fornærmede og tiltalte, men også de mange vitnene som har vært fornærmet tidligere, sier Raanes.

- FOR DEM ER DET BARE EN NY DAG PÅ JOBBEN..
Den 20 år gamle bergenskvinnen har fortalt om den traumatiske opplevelsen for både tingretten og lagmannsretten. Nå må hun innta vitneboksen nok en gang, sammen med 23 andre vitner.

- Jeg skjønner ikke at det går an. Gjør de ingen research? Hvordan er det mulig at dette ikke blir oppdaget tidligere, sier hun.

- De forklarte at det var en systemfeil. Men hvilket system? Datasystemet eller rettssystemet? Her har jeg sittet og forklarte meg helt ærlig om intime og forferdelige opplevelser foran helt ukjente mennesker, og så viser det seg at jeg må gjøre alt på nytt, sier 19-åringen.

- For meg er det forferdelig å snakke om dette foran så mange ukjente mennesker. For dem er det bare en ny dag på jobben, sier hun.

STORT APPARAT I SVING TIL INGEN NYTTE
Den tiltalte 19-åringens forsvarer, Harald Johannessen, er også kritisk til domstolens rutiner.

- Det er klart at det er veldig uheldig at sånt skjer, både for tiltalte, de fornærmede og alle de andre aktørene. Det var til sammen 24 vitner som forklarte seg i retten og med en fullskala rettsak i over en uke i lagmannsretten er det klart at det er mange personer i sving. Det er ikke billig, sier Johannessen.

- Burde dette vært oppdaget tidligere?

- Slik jeg har forstått det er det ikke et datasystem der denne typen problematikk blir fanget opp, men det kan avverges ved at dommerne selv eller lagmannsrett sjekker om de har vært involvert i saker med rettens aktører før saken starter. Det er jo gjort på to minutter, men til lagmannsrettens forsvar så kan de ikke vite om aktor kommer til å legge ned påstand om forvaring i sin prosedyre - selv om det var ganske innlysende i denne saken, sier Johannessen.

- VANSKELIG Å UNNGÅ
I en epost til BA skriver førstelagmann i Gulating lagmannsrett, Bjørn Solbakken, at glippen er beklagelig, men vanskelig å unngå.

«Denne saken er beklagelig, men vanskelig å unngå. Lagmannsretten behandler mange hundre fengslinger hvert år, slik at det er umulig for hver enkelt dommer å huske en spesiell sak. Datasystemet gir ikke noe varsel om at en dommer har behandlet saken tidligere. Her ble opplysningene lagt frem da man var kommer så langt i behandlingen. Hvorfor de ikke ble lagt frem før, vet jeg ikke, men det er sikkert en forklarlig grunn.

«Som sagt er det hele beklagelig og jeg har stor forståelse for den belastning dette påfører fornærmede», skriver Solbakken.

Hege Falch er bistandsadvokat for de to fornærmede i forvaringssaken. Dette er det eneste hun vil si om saken:

- Det er klart at dette er en stor påkjenning for de fornærmede som må forklare seg på nytt.

Når saken kan komme opp igjen for lagmannsretten, er foreløpig ikke klart.

Les flere saker fra Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere