*Nettavisen* Nyheter.

Voldtektsparagrafen kan bli utvidet

All ufrivillig sex kan bli stemplet som voldtekt dersom regjeringen viderefører de rødgrønnes arbeid.

Justisdepartementet behandler nå et forslag om å utvide straffeloven.

Den rødgrønne regjeringen foreslo i fjor å utvide voldtekt til å gjelde dem som «på annen måte har seksuell omgang med noen som ikke har samtykket til det». Alle tilfeller av ufrivillig seksuell omgang er dermed å anse som voldtekt, ifølge forslaget. Den nye regjeringen arbeider nå videre med dette forslaget, skriver Aftenposten ifølge NTB.

– Justis- og beredskapsdepartementet er opptatt av at straffelovgivningen skal dekke alle tilfeller av seksuelle handlinger utført uten samtykke og vil vurdere, som ledd i lovarbeidet, om det er tilfeller som ikke dekkes av den gjeldende straffelovgivningen, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet.

Høringen ble avsluttet i fjor. Høringsuttalelsene fra i fjor viser delte synspunkter. Advokatforeningen, Kripos, Oslo politidistrikt og Riksadvokaten uttrykte skepsis.

– Med dette forslaget velger man å inkludere tilfeller av seksuell omgang der fornærmede tenker inni seg at «dette vil jeg ikke», men medvirker likevel, kanskje av frykt for at alternativet er mye verre. Det gir en veldig vanskelig vurdering av gjerningsmannens forsett. Det er et rettssikkerhetsspørsmål, med tanke på muligheten for å forstå når man gjør noe straffbart, sier leder i Advokatforeningens høringsutvalg, Arild Dyngeland.

Dyngeland er enig med psykiater Synnøve Bratlie, som torsdag tok til orde for å skille mellom sovevoldtekter og overfallsvoldtekter. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag