Rettssaken mot den tidligere Molde-spilleren Babacar Sarr skulle startet opp i Frostating lagmannsrett torsdag, men blir utsatt.

Dette er ankesaken hvor Sarr i Romsdal tingrett ble frikjent for straff i en voldtektssak, men likevel ble dømt til å betale erstatning. Sarr har hele tiden nektet for straffskyld.

Nå er saken utsatt på ubestemt tid.

- Jeg har begjært utsettelse fordi ett sentralt vitne har sagt at han ikke kommer til å møte, sier statsadvokat i Møre og Romsdal Ingvild Thorn Nordheim til Nettavisen.

Det er ventet at ny dato for ankesaken vil bli spikret allerede onsdag. Men det er usikkert når det blir en ny beramming.

Det var Romsdals Budstikke som første meldte om den utsatte rettssaken.

Elden: - Utrolig arroganse

Etter det Nettavisen har fått opplyst er det Sarrs kamerat, og fotballproff, Sonni Nattestad som er det sentrale vitnet for påtalemyndigheten som ikke møter.

Nattestad, som er fra Færøyene, har tidligere vært lagkamerat med Sarr i Molde, men befinner seg nå i et tredjeland.

Les også: Ole Gunnar Solskjær om voldtektstiltalt Molde-spiller: - Vi har valgt å stole på spilleren

Han vitnet også da saken gikk i Romsdal tingrett.

- Det er fryktelig uheldig at det blir slik. Her er det en fornærmet og en tiltalt som vil ha avklaring i saken. I tillegg er det mange vitner som er stevnet til å møte. På grunn av dette ene vitnet må hele saken utsettes, sier en irritert statsadvokat.

Stjerneadvokaten John Christian Elden er bistandsadvokat for den fornærmede kvinnen. Han er tydelig oppgitt over utsettelsen.

– Det er en utrolig arroganse som går kraftig ut over både tiltaltes og fornærmedes krav på å få rettssaken tatt opp til doms. Jeg regner med at vitnet vil bli etterlyst, men det hjelper lite akkurat nå, sier Elden til Romsdals Budstikke.

- Han som er et sentralt vitne mot Sarr har nektet å møte selv om han er lovlig stevnet av myndighetene på Færøyene. Han har reist til et tredjeland og sier han heller vil spille fotball fredag, i stedet for å vitne, sier Elden til Nettavisen.

Sarrs forsvarer, Mette Yvonne Larsen, har ikke besvart Nettavisens henvendelser. Men i en pressemelding heter det:

«Saken mot Babacar Sarr er utsatt mot Sarr sin vilje. Sarr beklager meget sterkt at saken utsettes og at han nå må gjøre vendereis etter å ha planlagt å ankomme til Norge tidlig onsdag formiddag. Han beklager videre at mediene har spekulert i om han ville unndra seg straffeforfølgningen – ved å ikke møte i Norge.

Dette er spekulasjoner som har belastet ham i stor utstrekning. Hans oppfatning er at saken burde vært behandlet uten det aktuelle vitnet, særlig fordi Sarr er frifunnet tidligere uaktet forklaringen fra det aktuelle vitnet. At saken nå er utsatt på ubestemt tid er sterkt beklagelig.»

Vitne risikerer bot

Det var også et kvinnelig vitne som var stevnet, men som ikke kunne møte, men Nordheim opplyser at det likevel ville vært mulig å få til en ordning med vitnet. For personer som ikke er så sentrale kan det være aktuelt å vitne gjennom eksempelvis telefon eller Skype.

Les også: Molde-kaptein Ruben Gabrielsen feilaktig navngitt som Molde-spiller siktet for voldtekt

Fotballspilleren Nattestad er et så sentralt vitne at han måtte møte fysisk i retten. Dette kalles for prinsippet om bevisumiddelbarhet i det norske rettsprinsippet (som betyr at forklaringen føres for umiddelbart for den dømmende rett, red. an.).

Les også: Fornærmet kvinne gråt da hun fortalte om at den nå tiltalte Molde-spilleren var kaptein

Vitner som på lovlig måte er stevnet for retten kan risikere bøter.

- Det kan være snakk om rettergangsbot for ikke å møte. Størrelsen er det retten som fastsetter, sier Nordheim.

Søndag omtalte Nettavisen at den fornærmede kvinnen i voldtektssaken fryktet for at saken kunne bli utsatt fordi Sarr selv ikke kom til å møte i retten.

Sarr til russisk toppfotball

Forrige uke signerte Sarr for bunnlaget FK Jenisej Krasnojarsk i den russiske toppdivisjonen.

Det var i midten av januar at Sarr og Molde ved gjensidig enighet terminerte kontrakten.

På sosiale medier har der vært spekulert i at Sarr ikke kommer til å møte etter at han signerte for den russiske klubben (se egen faktaboks under om utlevering til Norge).

På ulike diskusjonsforum på Facebook og på Twitter har flere kritisert Sarr, påtalemyndigheten, for at de ikke har varetektsfengslet ham på grunn av unndragelsesfare, og det norske rettssystemet.

Saken har også engasjert internasjonalt. Øvre strafferamme for sovevoldtekt er ti års fengsel. Men vanlig straff i slike saker er rundt fire års fengsel i Norge.

- Han møter til rettssaken, sa forsvarer Mette Yvonne Larsen klart og kort til Nettavisen søndag.

Anklaget for ny voldtekt

Søndag ettermiddag fikk Nettavisen kontakt med Sarr, han sa også at han kom til å møte i rettssaken.

- Selvsagt kommer jeg. Hvorfor skulle jeg ikke det? Rettssaken starter ikke før 14. februar, jeg kommer til Norge til da. Resten får du ta med min advokat, sa han til Nettavisen og avslutter samtalen.

- Hadde påtalemyndigheten sett for seg at rettssaken kunne bli utsatt?

- Vi trodde virkelig det skulle bli sak som planlagt. Nå ble det ikke slik. Allerede i morgen (onsdag) skal alle partene ha telefonmøte, og vi skal så raskt som mulig få omberammet saken.

Forrige uke omtalte Nettavisen også nyheten om at Sarr beskyldes for å ha voldtatt samme kvinne to ganger på samme natt i saken fra Oslo i november i fjor.

Dette er en annen sak enn den som er berammet i retten nå. Saken i Oslo er fortsatt under etterforskning. Sarr mener han ikke har gjort noe straffbart.

- Saken fra Oslo ble anmeldt etter at kvinnen, som tilbrakte natten sammen med Sarr, googlet navnet hans fordi hun ville ha telefonnummeret hans. Da fant hun ut hvem han var. Etter å ha inntatt en bedre frokost på det aktuelle hotellet dro hun, og anmeldte ham dagen etter, sa Larsen til Nettavisen.