Gå til sidens hovedinnhold

Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller Babacar Sarr utsatt for tredje gang

Får ikke pågrepet ham i Saudi-Arabia:

- Dette er ikke bra i det hele tatt. Det er en forferdelig belastning for den fornærmede kvinnen, sier statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim til Nettavisen.

Tirsdag 1. oktober var voldtektssaken mot tidligere Molde-spiller Babacar Sarr berammet i Frostating lagmannsrett. Fotballproffen står tiltalt for sovevoldtekt av en kvinne, i den samme saken hvor han ble frikjent for straff i fjor høst.

Sarr har hele tiden nektet straffskyld.

Nettavisen får bekreftet at ankesaken blir utsatt for tredje gang. Sarr er internasjonalt etterlyst og begjært pågrepet av norske myndigheter.

- Vi får se an hva som skjer nå. Det blir ingen ny beramming før han er pågrepet, og det er startet en prosess med utlevering, sier statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim til Nettavisen.

- Dette er ikke bra i det hele tatt. Det er en forferdelig belastning for den fornærmede kvinnen.

Sarrs forsvarer, Jørgen Løvdal, har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Les også: Ole Gunnar Solskjær om voldtektstiltalt Molde-spiller: - Vi har valgt å stole på spilleren

Ingen utleveringsavtale

Den tidligere Molde-spilleren er for tiden proff i Saudi-Arabia, og spiller for nyopprykkede Damac FC.

Saudi-Arabia har ingen utleveringsavtale med Norge (se faktaboks under). I forkant av tirsdagens rettssaken kom det ingen signaler fra Sarr om at han kom til å møte i retten. Verken påtalemyndigheten, hans egen forsvarer eller retten fikk noen svar fra Sarr etter henvendelser.

Les også: Solskjær brukte voldtektssiktet spiller som kaptein

I sommer ble Sarr etterlyst internasjonalt med en pågripelsesbegjæring av norske myndigheter, da de fryktet at han ikke kom til å møte i den berammede ankesaken i juni.

I stedet signerte han ny proffkontrakt med Damac FC i Saudi-Arabia. Sarr har spilt samtlige fem kamper for klubben så langt i serien. Han har i alle kampene vært i startelleveren.

Til tross for den internasjonale etterlysningen, og at det har vært mulig for norske myndigheter å finne ut hvor han er på kampdagene, er han ikke pågrepet eller utlevert.

Den tidligere Molde-spilleren anket dommen som gikk på å betale oppreisningserstatning på 150.000 kroner til den fornærmede kvinne. Selv om straffedelen av saken er utsatt, skal partene tirsdag møtes og diskutere om det er grunnlag for å beramme en rettssak der bare erstatningsspørsmålet blir tema.

Ingen vitner er innkalt til denne delen.

Forrige uke uttrykket bistandsadvokat for kvinnen, John Christian Elden, oppgitthet over at ankesaken trolig kom til å bli utsatt. Han var frustrert over at Sarr ikke blir pågrepet og utlevert fra Saudi-Arabia.

- Norge kan ikke sende kommandosoldater til Saudi-Arabia for å hente ham. Samtidig har vi et Interpol-system. Hadde det fungert på en fornuftig måte så hadde han blitt utlevert til Norge, sa han til Nettavisen.

Les også

Elden: - Norge kan ikke sende kommandosoldater til Saudi-Arabia for å hente Babacar Sarr

Molde fristilte Sarr

- Hva har det å si for din klient at han ikke møter til rettssaken?

- Da blir saken utsatt enda engang, og hun blir utsatt for belastningene rundt denne voldtektssaken i enda lengre tid. Hun baserer seg på at saken skal avsluttes, og at Sarr dukker opp, sa Elden til Nettavisen forrige uke.

- Min klient har det kjempetøft. Hun gjenopplever voldtekten gang etter gang, og livet hennes har stått i stampe når det gjelder å få behandling. Slik vil det være frem til denne saken er avgjort. Hennes liv har stått stille mens han spiller fotball.

I januar ble Sarr fristilt fra kontrakten med Molde. Kort tid senere, i begynnelsen av februar, signerte han for en klubb i den russiske toppdivisjonen. Russland har heller ikke utleveringsavtale med Norge. Etter at han ble fristilt fra Molde advarte Elden påtalemyndigheten mot den situasjonen partene nå står i - at den tiltalte ikke møter til rettssaken.

Stjerneadvokaten mente at påtalemyndigheten burde vurdere å varetektsfengsle Sarr frem til rettssaken, eller sikre seg på andre måter, som for eksempel ved å beslaglegge passet hans. Ingen av delene ble gjort.

Påtalemyndigheten mener de ikke kunne gjort så mye annerledes i saken.

- Det som ble gjort var vurderinger der og da. Det lå en frifinnende dom, vi hadde tett kontakt med forsvarer og det var avklart at han skulle møte. Han dro til Russland og befinner seg nå i Saudi-Arabia, vi prøver det vi kan få å få ham utlevert, sier Nordheim.

Les også: Molde-kaptein Ruben Gabrielsen feilaktig navngitt som Molde-spiller siktet for voldtekt

Etterforskes i en annen voldtektssak

Hun forteller også at påtalemyndigheten har tett kontakt med Kripos og Interpol.

- Vi bruker de kanalene vi kan. Og vi har fått bekreftet at Interpol har vært i kontakt med ham. Tiltalte skal ha fortalt om saken i Norge, og at han ble frifunnet.

- Hvilken kontakt har det vært, er det fysisk kontakt eller for eksempel per telefon?

- Det vet vi ikke ennå. Det er blant tingene vi prøver å få avklart. Det er krevende å få ut informasjon.

- Hvilken kontakt har påtalemyndigheten med Kripos/Interpol i denne saken?

- Det vil jeg ikke gå inn på.

- Hva skal til for å få ham pågrepet og utlevert til Norge?

- Nå står saken der den står. Så får vi bare vente og se hva som skjer. Vi gjør hvert fall alt vi kan for å få ham hit.

I tillegg til voldtektssaken i Molde er Sarr under etterforskning for en annen voldtekt. Nettavisen får bekreftet av Hordaland og Sogn og Fjordane statsadvokatembeter at saken fortsatt er under etterforskning av Vest politidistrikt.

Saken ble anmeldt i juni 2018, men den påståtte voldtekten skal ha skjedd noen år tidligere.

Politiet henla opprinnelig denne saken, men Elden klaget på avgjørelsen til statsadvokaten og fikk medhold. Statsadvokaten opphevet avgjørelsen om henleggelse.

Kommentarer til denne saken