Gå til sidens hovedinnhold

Voldtok kjærester og tvang treåring til å spise oppkast

Sju års forvaring for 42-åring fra Øst-Finnmark etter knusende dom i lagmannsretten.

Finnmarken skriver at mannen er dømt for en rekke tilfeller av vold, trusler og voldtekter begått mot flere samboere i saker som strekker seg fra 1998 til 2008.

I Øst-Finnmark tingrett ble mannen i fjor dømt til ni års forvaring. Han anket saken, men er nå ny ilagt en straff som åpner for å holde ham fengslet livet ut.

Fortsatt farlig
I Hålogaland lagmannsrett for to uker siden ble 42-åringen funnet skyldig i de fleste tiltalepunktene, med ble frikjent for seksuell omgang med sin sønnen før han fylte ti år.

Han må imidlertid fortsatt betale oppreisningserstatning til sønnen, som i dag sliter med alvorlige lidelser etter oppveksten.

Dommen med straffeutmåling falt tirsdag: utgangspunktet for straffen reduseres til sju år, men retten mener fortsatt 42-åringen er så farlig for samfunnet at han må få forvaringsstraff. Straffen er tilsvarende ønsket fra aktor Eli Nessimo.

- Det er høy risiko for at tiltalte skal falle tilbake til samme type voldsatferd. Han må først behandles for sin dyssosiale personlighetsforstyrrelse. Behandlingen vil være svært langsiktig. Hans problemer med relasjoner til kvinner vil også kreve behandling, skriver retten.

Dømt i Sverige
At 42-åringen ikke faller tilbake til sin fortid med kriminalitet og rusmisbruk er også avgjørende for når han kan slippe ut igjen, mener retten.

Minstetiden før den dømte 42-åringen igjen kan vurderes for løslatelse, er satt til fem år, det samme som i Øst-Finnmark tingretts dom.

Han soner for tiden siste del av en dom fra Sverige på fire år og seks måneder for lignende svært grove forhold. Han ga i retten uttrykk for sterk anger, og sa han ønsket å få livet på rett kjøl igjen. Han har også sluttet med narkotika under soningen.

Grov vold mot barn
I dommene fra tingrettene i Øst-Finnmark og Luleå i Sverige beskriver en rekke svært grove voldshandlinger begått mot både voksne og barn. 42-åringen omtales som svært aggressiv, sjalu og kontrollerende - handlingene som utstuderte, ondskapsfulle og sadistiske:

Han tok kveldertak på [henne] mens han satt oppå henne i senga. Hun mistet pusten, og trodde hun skulle dø (...) Tiltalte tvang seg til samleie med henne ved vold og med høylytte trusler. - Rettens beskrivelse av en episode da mannen ble sint fordi den da 16-årige samboeren ønsket å reise bort i høstferien

42-åringen kastet treåringen gjennom lufta, tvunget ham til å spise til han kastet opp, og til å spise sitt eget oppkast. Gutten ble også stengt naken på verandaen på vinderen, brent med lighter, påført etsende middel i underlivet og øynene. (Fra den svenske dommen).

Syv måneder ut i svangerskapet til samboeren i 2000 dyttet han henne ned en trapp.

Ved en anledning løftet han den nyfødte datteren så hardt etter armen at albuen kom ut av ledd, og måtte behandles på legevakta.

Da [kjæresten] ønsket å gå, tok han kvelertak på henne. Han slo henne deretter i hodet med en plastflaske. Han slo svært hardt, og [hun] falt i gulvet. Deretter sparket han henne i magen og i siden. Tiltalte satt over henne, tok kvelertak på henne, og sa at han skulle drepe henne” (tingrettens omtale av en episode mot kjæresten i 2008).

Eskalerende vold
- Under hele samlivet levde [hun] med redsel i et vedvarende og undertrykkende volds- og trusselregime. Tiltaltes handlinger mot henne har påført henne posttraumatisk stresssyndrom som defineres som en alvorlig psykisk lidelse, skriver lagmannsretten om samboeren han fikk barn med.

Dommerne i ankesaken er enig med Øst-Finnmark tingretts vurderinger om mannens stadig eskalerende voldsbruk i sakene i Norge og Sverige.

- Det begynte med kvelertak på sønnens mor, slik hun forklarte i retten, handlingenes grovhet tiltok i perioden fra 1998 til 2002 overfor samboeren og sønnen i Norge, fortsatte overfor den tredje fornærmede våren 2008, og endte med saken i Sverige.

Retten anerkjenner at mannen har oppført seg godt under soningen, og har tatt flere kurs. Men utdanningsplanene hans fremstår som løse, og dommerne vurderer det som svært sannsynlig at han vil falle tilbake til gamle mønstre dersom han automatisk slippes ut etter de sju årene i fengsel.

Les flere saker fra Finnmarken her

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken