Steven Green ble for tre år siden pågrepet av FBI-agenter da han var ute og spiste middag sammen med sin bestemor i Nebo i Nord-Carolina. Green var anklaget for å ha voldtatt og drept en 14 år gammel jente, og drept hennes familie da han tjenestegjorde i Irak.

- Dere mener antakelig at jeg er et monster, sa han til FBI-agentene under pågripelsen, kommer det fram i FBI-dokumenter som nylig har blitt frigitt.

Risikerer dødsstraff
Green ble forrige torsdag funnet skyldig for drap og voldtekt i en sivil domstol i Paducha og risikerer dødsstraff, melder CNN.

- Alle vennene mine ble drept der borte. Min løytnant fikk skutt av ansiktet. Det er George Bush og Dick Cheney som burde ha blitt arrestert, sa Green til FBI-agentene under den 45 minutter lange kjøreturen til en anstalt kvelden han ble pågrepet.

Påtalemyndigheten la ned påstand om at menige Green og hans medsoldater hadde planlagt et angrep mot en irakisk familie da de tjenestegjorde i det krigsherjede landet.

Green sto tiltalt for å ha jaget foreldrene og deres seks år gamle datter inn i et rom, mens de andre soldatene gjennomførte gruppevoldtekt av den 14 år gamle datteren.

Slaktet hele familien
Han skjøt og drepte foreldrene og den seks år gamle jenta før han sluttet seg til gruppevoldtekten i det andre rommet. Den 14 år gamle jenta ble deretter likvidert på stedet.

Den grusomme tragedien fant sted i Mahmoudiya-området sør for Bagdad i 2006.

Green ble i forrige uke funnet skyldig for 17 tiltalepunkter, deriblant drap og voldtekt.

Fire andre medsoldater er allerede dømt til strenge fengselsstraffer for forbrytelsen. Greens medsammensvorne ble dømt i militære domstoler mens han selv ble prøvet for en sivil domstol.

Les også: Dømt til 100 år
Les også: Tilstår gjengvoldtekt
Les også: USA-soldat innrømmer voldtekt

Årsaken til dette er at Green ble avskjediget fra forsvaret før tragedien ble kjent. Da hendelsen ble offentlig kjent i 2006 var det flere irakiske tjenestemenn som mente amerikanske soldater som sto anklaget for overgrep mot sivile, måtte stille i irakiske domstoler. Men amerikaneren har ikke fulgt opp denne anmodningen.

Frykter opptrapping
Voldelighetene i Irak har trappet ned det siste året, men det blir fortsatt gjennomført en rekke angrep av opprørsgrupper som for eksempel al-Qaida.

President Barack Obama har sagt at de fleste amerikanske styrkene blir trukket ut av det krigsherjede landet i august 2010. Det vil være mellom 35.000 og 50.000 soldater igjen i landet. Samtlige amerikanske soldater skal etter planen være ute ved utgangen av 2011.

En Midtøsten-rådgiver i det amerikanske Forsvarsdepartementet mener angrepene vil øke straks USA trekker seg ut av landet.