*Nettavisen* Nyheter.

Voldtok to ekskjærester

Statsadvokat Svein Holden Foto: (Scanpix)

21-åring dømt for to voldtekter.

10.10.11 14:19

En 21 år gammel mann fra Ringerike er dømt til tre år og tre måneders fengsel for å ha voldtatt to ringeriksjenter, melder Ringblad.no

I Ringerike tingrett fant retten det bevist at mannen hadde samleie med begge de to ekskjærestene mot deres vilje.

Mannen hevdet i retten at samleiene var frivillige, men retten festet større lit til kvinnenes forklaringer om voldtektene.

To tilnærmet identiske historier
Retten påpekte blant annet at begge ofrene forklarte seg åpent og troverdig om de traumatiske opplevelsene. Retten fant heller ingen holdepunktet for å tro at noen av kvinnene hadde motiv for å forklare seg uriktig om episodene.

De to kvinnen fortalte også i retten - uavhengig av hverandre - om to tilnærmet identiske historier om overgrep. Dette var også med på å styrke troverdigheten til de to forklaringene.

De første av de to voldtektene mannen er dømt for, skjedde i midten av februar i fjor.

Han og den ene kvinnen, en jevnaldrende ringerikskvinne, var da sammen i boligen til mannens far i Ringerike. De to var ikke kjærester, men hadde "drevet på" i en tid.

Men rundt to uker forut for voldtekten hadde mannen vært hardhendt med henne, og hun hadde brutt kontakten med ham.Likevel hadde de to klart å bli venner igjen, og hun valgte å overnatte sammen med ham.

I løpet av natten starte de to på et frivillig samleie, men underveis skal mannen igjen ha blitt hardhendt. Kvinnen sa da ifra at hun ikke ville mer. Mannen presset henne da ned i sengen og fortsatte, men kvinnen klarte å dytte ham unna.

Kvinnen pakket seg da inn i dyna og ville sove, men noe senere tvang mannen seg på henne igjen. Kvinnen skal ha ha ropt "nei" flere ganger, uten at mannen stoppet av den grunn. Isteden holdt han henne fast og fortsatte.

Den andre voldtekten skjedde i starten av juli i fjor. Offeret var denne gangen en annen jevnaldrende ringerikskvinne.

Også hun hadde opplevd at mannen var hardhendt mot henne noen uker forut for voldtekten, men valgte å fortsette å ha kontakt med mannen.

En kveld de overnattet sammen, tvang han seg på kvinnen selv om hun sa nei flere ganger. Kvinnen skal ha prøvd å dytte ham vekk, men klarte ikke å stoppe ham.

Frikjent for trulser
Foruten voldtektene var mannen også tiltalt for å ha truet sitt andre offer i etterkant av voldtekten.

Dette mente retten ikke var godt nok bevist, og 21-åringen ble frikjent for truslene. Han ble også frikjent for ett av fire tilfeller av vold mot sitt andre offer, men ble dømt for tre voldshandlinger mot kvinnen i dagene før og etter voldtekten.

Påtalemyndigheten ønsket å fengsle mannen i tre år og ni måneder for voldtektene, men retten valgte å dømme mannen til tre år og tre måneders ubetinget fengsel.

Retten mente blant annet at det måtte foretas en ikke ubetydelig reduksjon av straffen på grunn av at 21-åringen har en lettere psykisk utviklingshemming. Retten mente dette kunne innebære at mannen i mindre grad enn andre forsto konsekvensen av overgrepene.

Retten var likevel klar på at mannens tilstand ikke gjorde at han var ute av stand til å oppfatte at kvinnene han voldtok motsatte seg de seksuelle handlingene.

Mannen ble også dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisning til hver av kvinnene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.