RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vollviks bank sover godt

Sist oppdatert:
Idar Vollviks bankeventyr bryr seg ikke om kredittproblemene. Les hvorfor.
I Storbritannia står fortvilte og desperate bankkunder i timeslange køer for å ta ut penger fra sine kontoer i banken Northern Rock.

Men i Norge er ikke en av de minste bankaktørene særlig bekymret for panikk. Årsaken til at flere banker rundt omkring i verden opplever tillitskriser er at de ikke får refinansiert sine kreditter i pengemarkedet. Det gjør at de som har innskudd frykter for at deres penger vil forsvinne dersom banken skulle gå overende.

- 800 mill. i innskudd

Å finansiere seg i det såkalte internbankmarkedet har blitt langt dyrere den siste tiden som følge av den verdensomfattende kredittkrisen som ble utløst av subprime-kollapsen i USA.

Men i Ya Bank, som blant annet Idar Vollvik står bak, er de ikke grepet av panikk.

- Hvordan går det med kredittituasjonen hos dere da, administrerende direktør Svein Lindbak?

- Den er utmerket, takk. Vi har den finansieringen vi trenger. Vi funder bare i innskuddsmarkedet, sier banksjefen til NA24. Det betyr at de bare finansierer sine utlån til kunder med innskudd. De har ikke tatt opp obligasjonslån eller utstedt sertifikater.

Slipper unna

- Vi slipper på en heldig måte. Vi har circa 800 millioner kroner i innskudd, sier Lindbak som kan fortelle at de har lånt ut igjen circa 700 millioner av disse. Innskuddene i norske banker er sikret gjennom bankgarantifondet. Det betyr at dersom banken der du har sparepengene dine skulle gå overende så er du sikret å få igjen 2 millioner kroner.

Ya Bank har i tillegg til innskuddsbufferen på 100 millioner kroner en egenkapital på 200 millioner kroner.

- Vi har rundt 14.000 innskuddskunder, der noen bruker kontoen som brukskonto og andre som sparekonto, sier banksjefen som forteller at de frister med rente på 5 prosent.

Huslån og usikrede kreditter

Men hva låner de ut penger til? Lindbak forteller at de har omtrengt halvparten lånt ut til bolig og halvparten til forbruk samt hytte og bil.

Og særlig markedet for de usikrede kredittene er innbringende.

- Det er veldig innbringende, såfremt at du håndterer risikoen. Det er alfa og omega, sier Lindbak.

Og veksten til banken fremover vil ikke, på kort sikt, bli finansiert av annet enn innskudd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere