- Jeg trenger våpen, ikke skyss.

Budskapet fra Volodymyr Zelenskyj kunne ikke vært tydeligere da USA tilbød seg å evakuere den ukrainske presidenten ut av landet etter at Vladimir Putin og russiske myndigheter beordret styrkene sine til invasjon av Ukraina.

Siden har den ukrainske presidenten stått som en klippe for landet og den ukrainske befolkningen. I taler til befolkningen, internasjonale organisasjoner og statsledere verden over, har han formidlet sterkt og ærlig om situasjonen og fått til stor innflytelse.

– Han kombinerer to ting. Det ene er at han er veldig besluttsom og en sterk statsleder, men så behersker han også mediene på en god måte, og særlig nye medier, sier Elin Ørjasæter til Nettavisen.

Ørjasæter, som er dosent ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania i Oslo, trekker videre frem at Zelenskyj skiller seg veldig ut fra andre statsledere og deres kommunikasjonsstrategi.

– Det virker som han selv står for mye av kommunikasjonen, og ikke at ting går via flere kommunikasjonsrådgivere og pressekontakter som hos de fleste andre. Og i en krigssituasjon blir den direkte måten veldig sterkt, påpeker hun.

Les også: Hevder at russerne gjør minimale fremskritt: - Frustrasjonen til Putin var veldig klar

Bakgrunn som komiker

Når man ser 44-åringen lede Ukraina gjennom den største krisen på det europeiske kontinentet siden 2.verdenskrig, er det lite som tyder på at dette er en fersk politiker.

Zelenskyj har riktig nok juridisk utdanning, men han kom inn i politikken så sent som i 2019 etter å ha jobbet som komiker og skuespiller.

Fra 2015 til 2019 spilte han rollen som president, passende nok, i komiserien «Folkets tjener», TV-serien ledet til det som førte frem til partidannelsen av det politiske partiet ved samme navn.

Les også: FN satt sjakkmatt av Russland: – Situasjonen savner sidestykke

Partiet Folkets tjener ble offisielt i mars 2019 i forkant av presidentvalget samme år. Det ble en braksuksess for Zelneskyj, som gikk seirende ut av valget med over 76 prosent av stemmene.

– Han er vant med kamera med sin fortid som skuespiller og komiker. Det ser du tydelig, påpeker Ørjasæter.

Ørjasæter trekker frem presidentens bakgrunn som en stor fordel.

– De lager ofte manusene selv og de er gode på timing. Det å fremføre en tekst med riktig timing er det ikke alle statsledere som kan, forklarer hun.

Den ukrainske presidenten om russiske soldater:

Skiller seg ut

Volodymyr Zelenskyj er godt trent i mediebruk. Han er vant til kamera som skuespiller og komiker, i tillegg har han drevet med TV-produksjon bak kamera. Presidentens hyppige bruk av kanaler som Instagram, Twitter og Telegram er noe som har blitt lagt godt merke til under den russiske invasjonen.

– Det er ikke vanlig å se en statsleder bruke sosiale medier strategisk på en slik måte som han gjør, forteller spesialrådgiver Eskil Grendahl Sivertsen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Nettavisen.

Les også: Slik vil Nato reagere på et angrep: - Kan bety atomkrig

Sivertsen, som er enig i Ørjasæters beundring over den ukrainske presidentens lederstil, trekker frem tre mål som presidenten oppnår ved bruk av såkalte «nye medier».

  1. Han viser seg som en samlende leder og viser mot og integritet. Noe som er avgjørende for å fremme forsvarsvilje og utholdenhet.
  2. Oppnåelse av stor innflytelse i det internasjonale samfunnet for å bygge opp militær og humanitær støtte.
  3. Bidrar til å motvirke effekten av russisk desinformasjon.

– Alle de tre nevnte punktene gjør at formidlingen skjer med alle de tre kjernereglene innen retorikken, etos, logos og patos, forklarer han.

– Det er ikke noen tilfeldighet i måten han fremstår på. Han er veldig menneskelig og befolkningen føler at han er en av dem, legger han til.

Sivertsen viser til at presidenten aldri er å se i slips og dress i talene sine som mange andre statsledere. For som oftest stiller han opp i t-skjorte eller genser, uansett om det er et innlegg på instagram eller i en videotale til andre lands kongresser.

Vladimir Putin og Russlands hovedmål med invasjonen er å fjerne Volodymyr Zleneskyj og den ukrainske regjeringen. Og skulle det verste skje, er ikke Elin Ørjasæter i tvil:

– Han blir en martyr som verden aldri har sett maken til, dersom det skulle ende opp med at han blir drept. Han vil sette et enormt avtrykk både politisk og i opinionen over hele verden.