RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Volvo sier opp 400-450

(Volvo)
Sist oppdatert:
Leverer sterke tall, men tråkker likevel på bremsene

Volvos nye konsernsjef Olof Persson er fornøyd med sin første kvartalsrapport. Milliardene fortsetter å rulle inn. Likevel, den økonomiske usikkerheten i verden gjør at selskapet trykker på bremsene. Hundrevis av svenske arbeidstakere må gå.

Volvo har ingen planer om å fornye kontrakt med deltidsansatte, mellom 400 og 450 lønnstagere i Gøteborg og Umeå. Volvo har merket et metning av markedet i Europa. Signalene er ifølge Persson ikke dramatiske, men altså tilstrekkelig til å redusere produksjonen og til å sende folk hjem.

– Det er veldig kjedelig, men man får sette det i perspektivet at vi har økt med 2 300 ansatte i Sverige i år. Dessuten er det veldig viktig at vi tar lærdom av 2008 og 2009, og reagerer raskt på de signalene vi får, sier han.

Vært med på dette før
- Mange av våre deltidsansatte måtte forlate stillingen under finanskrisen i 2008, så de har vært med på dette før, sier Michael Sällström, ordfører for IF Metallklubben på Volvo i Gøteborg. Beskjeden skapte stor uro.

- Mange ble fortvilet, sier Sällström.

Konsernsjefen begynte tirsdagen med å holde sin første rapportpresentasjon etter at han tiltrådde i september. På møtet med journalister og analytikere beskrev han rolig og saklig situasjonen.

- Det er veldig gøy å presentere et sterkt tredje kvartal, det sterkeste på seks år,sa han, ifølge Aftonbladet.

Tro på neste år
Både overskudd og omsetning har økt hos den svenske bilprodusenten, sammenlignet med samme tid i fjor. Før skatt var overskuddet på 5,4 milliarder svenske kroner, og omsetningen på hele 73,3 milliarder.

Prognosen for neste år er at Europamarkedet for lastebiler minsker med rundt ti prosent. Det finnes imidlertid positive tegn.

I Nord-Amerika og Japan tror Volvo på en oppgang for lastebilmarkedet på cirka 20 prosent. Volvos nest største produkt etter lastebilene er anleggsmaskiner. På dette feltet forventes det til neste år at markedet på verdensbasis vil vokse med 5-15 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere