RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voyager har forlatt solsystemet

Washington (NTB) NASA bekrefter at den amerikanske romsonden Voyager I, som ble sendt ut i rommet 5. september 1977, har forlatt vårt solsystem.

Sonden som har forlatt vårt solsystem fortsetter på sin vei i Melkeveien. Det er første gang en menneskeskapt gjenstand tar seg ut av den såkalte heliosfæren, utenfor solens innflytelse.

Voyagers I posisjon har vært omstridt de siste årene. Allerede i mars ble det publisert en artikkel som hevdet at den allerede var utenfor solsystemet. NASAs ekspertteam mente derimot at man ikke har observert den retningsendring man forventer å finne når Voyager I når heliosfæren, og at fartøyet derfor ikke har forlatt solsystemet før nå.

Voyager I og Voyager II ble skutt opp i 1977. Begge har vært i virksomhet siden da, og i senere tid er begge blitt fulgt nøye av forskerne.

Da sonden opprinnelig ble skutt ut, trodde man at den ville ha en levetid på fem år. Meningen var at den kun skulle undersøke områder nær jorda, et oppdrag som ble fullført i 1989.

- Når Voyager ble skutt ut i rommet, var romalderen selv bare rundt 20 år, så vi hadde ikke noe grunnlag for å vite om sonden ville vare så lenge. Vi ante ikke hvor langt vi måtte reise for å komme utenfor vårt solsystem, sa Voyagers prosjektleder Edward Stone til BBC i 2010. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere