RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vær forsiktig-plakaten

Foto: marinini (Crestock)
Sist oppdatert:
Her er vårt forslag til råd for bruk av sosiale medier, deriblant blogger.

Den enkelte blogger eller deltager i sosiale medier kan vurdere sin deltagelse i det offentlige rom i sammenheng med de råd og retningslinjer som finnes under. Disse rådene er kun ment som en veileder og en støtte for den subjektive formen for meningsutvekskling og innholdsproduksjon som i dag finnes i digitale medier.

Les begrunnelsen: Fritt frem på nettet?

Vær forsiktig 1.1

1. Deg og samfunnet
1.1. Ytringsfrihet og informasjonsfrihet er grunnelementer i et demokrati. Friheten til å uttryke din personlige mening og videreformidle denne er noe av det viktigste i et demokratisk samfunn.

1.2. Enkeltpersoner ivaretar en svært viktig oppgave i å informere, debattere og det i å være generelt samfunnskritiske. Du som enkeltperson har en rett til å formidle din kunnskap og dine meninger, uavhengig av hva dette måtte være.

1.3. Du har ingen plikt til å begrense din egen ytringsfrihet basert på normer, eller meninger fra andre.

2. Integritet og ansvar
2.1. Den enkelte person som deltar i sosiale medier, enten det er gjennom offentlig debatt, blogging eller bruk av sosiale delingstjenester, har det personlige og fulle ansvar for sitt eget innhold.

2.2. Den enkelte person bør verne om sin egen integritet og troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig i slike medier. Enhver person definerer selv hva dette innebærer.

2.3. Påvirkning av ditt innhold bør ikke skje i en grad du føler er unaturlig for deg selv. Som et fritt individ står du kun til rette for deg selv. Du bør likevel føle et ansvar ovenfor de som skal lese det du skriver ved å være ærlig mot leserne når det gjelder hva du skriver om. Du velger selv likevel hva du opplyser om av avtaler og grunner for hva du skriver om.

2.4. Som et individ skal du aldri følge pålegg om hva du skal skrive om fra andre personer, firmaer eller organisasjoner. Det er naturlig for etthvert menneske å høre på råd, men du er aldri pliktig til å følge disse.

3. Adferd og omtale av andre
3.1. Hvis du omtaler, eller bruker sitater fra, andre, bilder eller annet innhold du har hentet andre steder fra skal kilden før det du omtaler alltid oppgis. Et fritt nettsamfunn er avhengig av at man behandler andres åndsverk med den respekt det fortjener.

3.2. Vær kritisk i ditt valg av kilder, og kontroller så godt det er mulig at opplysningene du bruker er korrekte.

3.3. Opptre hensynsfullt i din omtale av andre. Vis særlig hensyn ovenfor personer som er mindreårige, eller som ikke har anledning til å motsi dine argumenter. Ikke publiser bilder av andre mennesker som har bedt om at dette ikke skal gjøres, og fjern bilder som ønskes å fjerne der det ikke finnes særskilte grunner for at du publiserer disse. Unngå å oppgi fullt navn og adresse på alle mindreårige.

3.4. Du bestemmer selv hvilke kommentarer eller tilbakemeldinger du ønsker på din egen produksjon, og kan selv velge om du vil delta i meningsutvekslinger eller ren debatt med mennesker som reagerer på ditt innhold.

4. Åndsverk
4.1. Dine publiseringer er ditt åndsverk. Vær oppmerksom på valg av nettsider hvor du publiserer ditt innhold, enten det er tekst, bilder eller annet materiale, når det gjelder i hvilken grad du overfører rettigheter til ditt åndsverk til andre.

4.2. Kommersialisering av ditt åndsverk bør du kun godta når det er gjort en avtale med deg. Krev innsyn i inntjening som gjøres gjennom din åndsverksproduksjon, og krev din andel hvis det er slik at dette er naturlig å gjøre.

4.3. Krev alltid at ditt åndsverk skal være tilgjengeliggjort for deg for overføring til eventuelle andre tekniske plattformer eller løsninger, og krev at åndsverk du har produsert slettes fra tjenester du har brukt ved ønske.

4.4. Husk at det du publiserer er underlagt norske lover. På nettet gjelder de samme lover og regler som ellers i samfunnet. Det er straffbart å skade en annens gode navn og rykte, gjøre passord tilgjengelig for andre, diskrimnerende på grunn av hudfarge religion eller seksuell legning samt det å krenke en annens ærefølelse.

5. Pressen
5.1. Pressen har ingen rett til innsyn i hva du gjør som privatperson, men ved å publisere i offentlige rom gir du tilgang for pressen til dine meninger. Vær derfor forsiktig med hva du skriver og gjør i offentlige rom hvis du ikke ønsker at pressen skal ha tilgang til dette.

5.2. Be alltid om sitatsjekk hvis du blir intervjuet av media, og be om at det skal bli opplyst om sammenhengen du vil bli omtalt i.

5.3. Hvis presse ønsker å bruke hele eller deler av dine meningsytringer gjelder reglene for sitater som finnes i Vær Varsom-plakaten for norsk presse.

6. Spesielt om mindreårige
6.1. Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Det betyr at eventuelle straffbare handlinger du gjør før den tid ikke straffes deg direkte, men kan gi dine foresatte erstatningsansvar.

6.2. Du kan ikke ta betalt arbeid før du er 13 år. Kommersialisering av ditt innhold kan sees på som arbeid, og er du under 13 år bør du ikke godta noe slikt. Forbrukerombudet fraråder all reklame rettet mot barn. Dog er det slik at enkelte blogger kan oppfattes som kulturelt arbeide og man har da mulighet for å ta betalt arbeide. Uansett er en snakk med foresatte viktig hvis du er under 18 år.

6.3. Vær spesielt forsiktig i all bruk av bilder og navn, både når det gjelder deg selv og andre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere