Gå til sidens hovedinnhold

- Vraket fordi han hadde forhold til ung kvinne

Sverre Myrli (Ap) ble angivelig vraket fordi han hadde et forhold til en yngre kvinne på 1990-tallet. - Jeg vet ikke hvorfor det blir brukt mot meg, sier han.

Masud Gharahkhani er innstilt av Arbeiderpartiet som ny stortingspresident, opplyser kilder til flere medier.

Arbeiderpartiet møtes klokka 9 til gruppemøte på Stortinget for å velge partiets nye kandidat til vervet som stortingspresident.

Ifølge DN , VG og NRK blir Gharahkhani innstilt av partiet.

Ifølge NRK vil Arbeiderpartiet kunngjøre hvem kandidaten er før Stortinget setter sitt møte klokka 10.

Hadde forhold til yngre kvinne på 1990-tallet

Sverre Myrli (Ap) ble valgt inn som Stortingets 4. visepresident 9. oktober, og var dermed en naturlig kandidat som ny stortingspresident. Men tirsdag kveld ble det besluttet at Myrli vrakes.

TV 2 og Aftenposten antyder at et tidligere forhold til en yngre kvinne på 1990-tallet kan være årsaken til at Myrli vrakes.

Myrli selv bekrefter at han som 26-åring hadde et forhold til en AUF-kvinne på 18 år.

- Vi var sammen noen måneder. Så gikk vi hver til vårt. Noe mer utover det har jeg ikke lyst å si, sier Myrli til Aftenposten tirsdag.

Aps partisekretær Kjersti Stenseng avviser at Sverre Myrlis tidligere forhold til en AUF-er var sentralt i valget om å ta ham ut av Stortingets presidentskap.

– Rykter og spekulasjoner om andre ting har ingenting med den vurderingen å gjøre, sier Stenseng til NTB.

- Jeg vet ikke hvorfor det blir brukt mot meg

Myrli bekrefter overfor TV 2 at han har fått spørsmål i samtaler med partiledelsen om et forhold med en ung kvinne tilbake til 1990-tallet.

- Jeg bekreftet at vi var sammen noen måneder før vi gikk hvert til vårt. Hun var 18 og jeg var 26. Jeg var nyvalgt på Stortinget, og hun var aktiv i AUF, noe jeg også var, sier han til TV 2.

- Jeg vet ikke hvorfor det blir brukt mot meg, sier han.

Stenseng sier at det var helheten som ble avgjørende for hvem de valgte til å bli stortingspresident, og avviser at dette var avgjørende.

Samtidig vedgår hun at de har gjort grundige bakgrunnssjekker av flere aktuelle kandidater.

– Vi har utfordret kandidatene våre ganske grundig, og sikkert også stilt spørsmål som kan være ubehagelige, sier hun.

Meldte sin egen avgang

Tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) varslet sin avgang etter at Adresseavisen i forrige uke avslørte at hun i perioden fra 2014 til 2017 kan ha fått pendlerbolig av Stortinget uten å ha krav på det.

Hansen meddelte tirsdag Stortinget formelt om sin avgang.

Gharahkhani er stortingsrepresentant for Buskerud. Han er fra Skotselv i Øvre Eiker, og han har hatt fast plass på Stortinget siden 2017.

Gharahkhani har vært leder for Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg og har inntil nå vært andre nestleder i næringskomiteen på Stortinget.