RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vært i «krig» i 60 år

Foto: POOL (Reuters)
Sist oppdatert:
Sør-Korea og Nord-Korea markerer 60-årsjubileet for starten av krigen.

Den sørkoreanske presidenten Lee Myung-bak hedret krigsveteraner under en offisiell seremoni i Seoul fredag.

For nøyaktig 60 år siden rullet nordkoreanske stridsvogner over grensen til sør. Dette resulterte i en konflikt som varte i tre år, og krevde anslagsvis tre millioner menneskeliv.

Ingen fredsavtale
USA og FN støttet Sør-Korea, mens Kina og Russland støttet Nord-Korea. Konflikten endte med en våpenhvile, men det ble aldri signert noen fredsavtale. Derfor er de to nabolandene teknisk sett fortsatt i krig – 60 år etter at Korea-krigen brøt ut.

Til tross for at verdensoppfatningen er at det var nordkoreanske styrker som marsjerte over grensen 25. juni i 1950, benekter Nord-Korea at det var de som angrep først.

Frysepunkt
Forholdet mellom de to landene er for tiden på frysepunktet. Dette skyldes senkingen av det sørkoreanske skipet Cheonan, som angivelig ble torpedert av Nord-Korea i mars måned. Men Nord-Korea benekter også dette.

Flere hundre krigsveteraner og utenlandske diplomater deltok under markeringen fredag.

Under seremonien oppfordret president Lee Myung-bak Nord-Korea til å stanse den «uforsvarlige militærprovokasjon», melder BBC.

Krever 422 billioner
Nord-Korea har også markert 60-årsjubileet. Landet publiserte en uttalelse i det statlige nyhetsbyrået tidligere denne uken, hvor myndighetene fortsatt står fast ved at det var amerikanerne som provoserte fram krigen.

Torsdag krevde Nord-Korea krigsskadeerstatninger fra USA på svimlende 65 billioner dollar, som tilsvarer 422 billioner kroner i dagens kurs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere