Vulkanene som kan stoppe verden

Vesuvius og Pompeii

Vesuvius og Pompeii Foto: Morn the Gorn (Wikimedia)

Eyjafjallajökull ble forsmaken på hva Europa kan ha i vente. Her er vulkanene som virkelig kan skape problemer.

28.04.10 12:05

Siden det kraftige utbruddet 14. april har vulkanen i Eyjafjallajökull roet seg ned. Ennå renner 20 til 40 tonn lava i sekundet ut av vulkanen. Det er lite sammenlignet med de 750 tonnene i sekundet som spydde opp i atmosfæren og utover Nord-Europa for litt over en uke siden.

Det mest beroliggende på hjemmesiden til vulkanekspertene som følger utbruddet, er at Tekla ikke viser noen tegn til utbrudd.

For selv om Eyjafjallajökull skapte store problemer i Europa, er den en liten vulkan. Her er de store:

Katla
Mange forskere frykter at det er en forbindelse mellom Eyjafjallajökull og Katla, og at Katla skal våkne med Eyjafjallajökull slik hun gjorde i 920, 1612 og 1821 - 1823. Hvis det skjer, vil utbruddet bli enormt sammenlignet med det vi nå har sett.

Katla er langt kraftigere enn Eyjafjallajökull, og er begravet under isbreen Myrdalsjøkul. Katla vil ha dobbelt så mye is å «brenne av» enn det Eyjafjallajökull hadde. Askeskyen vil gå lenger opp i atmosfæren, være større og vare lenger.

Katla våknet sist til liv i 1918.

Hekla
Dette er Islands mest aktive vulkan, og ble i middelalderen kaldt «Porten til helvete». Opp gjennom historien har Hekla blitt nevnt av historieskrivere som en helvetes skorstein. I middelalderen hadde Hekla et utbrudd som tåkela den nordlige halvkule og kjølte ned kloden i flere år etterpå.

Cumbre Vieja
På La Palma i Kanariøyene slumrer vulkanen Cumbre Vieja. Den hadde sitt siste utbrudd i 1971.

I 2001 advarte britiske og amerikanske forskere mot at et utbrudd her kan få «bibelske proposjoner». Saken ble omtalt på CNN.

Hvis vulkanen får utbrudd er det stor sannsynlighet for at deler av fjellet styrter i havet og skaper en tsunami som kan ødelegge store deler av Florida. En 100 meter høy bølge vil treffe Marokko, og at 50 meter høy bølge, med farten til et jetfly, vil treffe Florida. En noe svakere bølge vil gå mot Europa.

Til sammenligning: Tsunamien som drepte 230.000 mennesker i Det indiske hav i 2004 var på det meste 15 meter høy.

Mount Vesuvius
Hadde sitt siste utbrudd i 1944. Denne vulkanen er mest kjent for å ha gravlagt Pompeii og dens innbyggere i år 79. Tidligere i år ble den kåret til Europas mest økonomisk ødeleggende vulkan i en undersøkelse utført av forskere fra Campridge og Federico II i Napoli.

Vulkanene ble vurdert ut fra hvor mange mennesker som blir direkte påvirket av et utbrudd. I faresonen rundt Vesuvius bor 1,7 millioner mennesker, og langt flere millioner bor i områder som ville blitt påvirket av vulkanen.

Du kan lese hele artikkelen og se listen her.

Yellowstone
Den amerikanske supervulkanen, med et krater på 55 kilometer i diameter, har ikke hatt utbrudd på 640.000 år.

Får den et nytt utbrudd vil det forandre det amerikanske kontinentet og dekke jordkloden med et askelag i mange år, og sende hele verden inn i en ny istid.

Mellom 2004 og 2008 hevet Yellowstone seg med 7,6 centimeter årlig. Forskerne fryktet at dette kunne være tegn på at et nytt utbrudd er på vei.

I januar 2010 konstaterte US Geological Survey at denne hevningen har bremset opp, og at det ikke er tegn til nytt utbrudd.

Du kan lese mer om denne kjempevulkanen med potensiale til å utslette menneskeheten, her.

Mount Tambora
Tambora hadde sitt siste utbrudd i 1967. Men det var 1815-utbruddet som virkelig setter denne vulkanen på kartet. Asken fra vulkanen endret været på jorda det året. Asken stoppet for sollyset og skapte vinter midt på sommeren, avlinger ble ødelagt og folk sultet.

Foto: Altevir Vechia

Andre vulkaner
I tillegg til vulkanene som kan påvirke Norge direkte, finnes det en rekke vulkaner som kan ha store lokale konsekvenser. En av disse er Popocatépetl, også kalt «Popo». Den ligger 64 kilometer vest for Mexico City og begynte å ryke igjen i 2000. Da hadde den vært stille siden utbruddet mellom 1920 og 1922.

Dette er den tredje største aktive vulkanen på den nordlige halvkule. Et utbrudd her kan skape enorme jordskred inn i blant annet Mexico City med sine 18 millioner innbyggere, og byen Puebla med sine to millioner innbyggere.

Vil du se andre lister over farlige vulkaner:


Denne listen ble laget for forsikringsgiganten Willis Group Holdings og viser de økonomisk mest ødeleggende vulkanene i Europa, målt etter hvor mange mennesker som lever i nærheten av dem.

Denne listen ble laget av msnbc etter at vulkanen Chaiten i Chile fikk utbrudd i 2008.

Her er kart over vulkanene omtalt over.

HTML EMBED

View Farlige vulkaner in a larger map

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag