Vurderer å gi gratis prevensjon til unge kvinner

Oslo (NTB): Et forsøk fra Tromsø og Hamar med gratis utdeling av prevensjon til unge kvinner mellom 20 og 24 år førte til at aborttallene ble halvert. Derfor vurderer Helsedirektoratet å gi alle kvinner i denne aldersgruppen tilbud om gratis prevensjon.

Det er kvinner i denne aldersgruppen som får utført flest aborter per år i Norge, skriver Aftenposten.

Forskningsprosjektet i Tromsø og Hamar sammenlignet tallene med to kontrollkommuner uten tilbud om gratis prevensjon, Bodø og Porsgrunn. Aborttallene gikk ned til det halve i Tromsø og Hamar sammenlignet med tallene fra de to kontrollkommunene.

Saken kommer trolig på politikernes bord i løpet av neste år. Politikerne er delt i synet på forslaget.

Nestleder i helsekomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), mener at det er et medisinsk paradoks å gi gratis prevensjon til kvinner som er i den gunstigste alderen for å få barn.

Tidligere leder i Aps kvinnebevegelse, Karita Bekkemellem, tror på sin side det er både samfunnsøkonomisk og kvinnepolitisk klokt å dele ut gratis prevensjon. Bekkemellem er i dag direktør i Legemiddelforeningen.

Høyes kvinnepolitiske talsmann, Linda Cathrine Hofstad Helleland, mener det er en god idé å dele ut gratis prevensjon til kvinner mellom 20 og 24 år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.