RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vurderer å si opp vikarbyråer

Foto: Arne Ristesund (Bergensavisen)
Flere vikarbyråer i Bergen har brudd loven.

Etter all blesten om vikarbyråer bestemte byrådet i Bergen at alle vikarbyråene skulle gjennomgås. Resultatene var nedslående, skriver Bergensavisen.

De har funnet brudd på arbeidstidsbestemmelsene hos to. Hos fire byråer er det oppdaget avvik fra tarifflønn.

Hos Konstali Helsenor AS er det funnet avvik når det gjelder arbeidstidsbestemmelsene.

Hos Adecco, Proffice og Vacant Helse er det funnet avvik i henhold til kravet om tarifflønn.

Selskapet Dedicare AS har brukt underleverandør organisert som enkeltmannsforetak som har arbeidet for mye, skriver kommunen i en pressemelding.

Underbetalt
Konstali Helsenor har ifølge Bergen kommune underbetalt hjelpepleiere. Alle elleve kontrollerte hjelpepleiervikarer fikk lønn under tariff.

Timelønnen hos Konstali Helsenor var på 140 kroner, mens tarifflønnen er på 151 kroner.

18 av 24 vikarer i Konstali Helsenor har også jobbet mer enn de har lov til. Avvikene består av for lange vakter, for lite fri og doble vakter, som har gått fra klokken 0800 til 2200.

Lovens krav til minimum åtte timer mellom vaktene er ikke fulgt, og bestemmelsene om minimum 28 timer sammenhengende fri i løpet av en uke er overskredet. Vikarene får bare utbetalt ett tillegg, der de har krav på flere. Det er også funnet seks tilfeller av dobbeltfakturering.

- Funnene som vi har gjort når det gjelder Konstali Helsenor er svært alvorlige, sier finansbyråd Liv Røssland i en pressemelding.

- Bergen kommune vurderer å heve kontrakten med dette selskapet. En slik avgjørelse vil basere seg på en grundig gjennomgang av alle kontraktsrettslige forhold. Det arbeidet pågår nå. Arbeidstilsynet vil bli varslet om avvikene som er funnet når det gjelder arbeidstidsbestemmelsene.

Adecco under tariff
I januar hadde Adecco engasjert 55 assistenter som vikarer i Bergen kommune. 45 av dem ble lønnet under tariff.

Avvikene består av for lav timelønn. 38 vikarer har fått utbetalt tre kroner under tariff og syv vikarer har fått utbetalt en timelønn som er fem kroner under tariff. 49 lærervikarer er også undersøkt. Her ble det ikke funnet avvik. Det er funnet avvik fra tariff i fire av 18 undersøkte vikaroppdrag på helse.

- Avvikene hos Adecco er av en slik karakter at selskapet vil bli pålagt å rette opp i disse forholdene, slik kontrakten vi har med dem tilsier. Vi kommer til å følge opp at dette blir gjort, sier finansbyråd Liv Røssland.

Hos Proffice ble det funnet at seks assistentoppdrag ble betalt fire kroner under tariff. Vacant Helse AS har hatt tre vikarer utleid til kommunen i januar.

Hjelpepleiervikarene har fått utbetalt 130 kroner og 140 kroner i timen. Tarifflønn er 151 kroner. Sykepleieren fikk en timelønn som seks kroner under tariff. Helgetilleggene er under tariff, skriver kommunen.

- Vi kommer også til å pålegge disse selskapene å rette opp i forholdene, sier Røssland.

Les flere saker fra Bergensavisen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere