*Nettavisen* Nyheter.

Vurderer å sikte Zimmerman for hatkriminalitet

Foto: Robyn Beck (AFP)

Det amerikanske justisdepartementet gjenåpner etterforskningen av skytingen som endte med døden for svart, amerikansk tenåring.

15.07.13 11:55

USA: Den 29 år gamle nabolagsvakten George Zimmerman ble lørdag frikjent for drap på den svarte 17-åringen Trayvon Martin. Frikjennelsen vekket sterke reaksjoner og den kjente borgerrettsaktivisten Al Sharpton omtalte dommen som «et slag i ansiktet».

Les også: USA dypt splittet om frikjennelse

NAACP krever ny etterforskning
Trayvon Martin døde da han ble skutt av Zimmerman i et inngjerdet nabolag i Sanford i Florida i februar i fjor.

Ifølge Zimmerman skjøt han i selvforsvar etter å ha blitt angrepet av tenåringen.

USAs største borgerrettsorganisasjon NAACP var tidlig ute med å kreve at justisdepartementet gjenåpnet etterforskningen.

– Vi ber om at justisdepartementet umiddelbart iverksetter en etterforskning av borgerrettighetsbruddene begått mot Trayvon Martin. Denne saken har gitt nytt liv til bevegelsen mot å stanse raseutsiling i USA, sa organisasjonens leder Rosly Brock ifølge NTB .

«Det er et mønster hvor George Zimmerman foretar dusinvis av oppringninger til 911 over flere år, ofte vedrørende unge, fargede menn, sa Benjamin T. Jealous, leder i NAACP, i et intervju søndag, skriver New York Times.

Vurderer hatkriminalitet-siktelse
Avisen melder at det amerikanske justisdepartementet har gjenåpnet etterforskningen for å vurdere mulighetene for å sikte Zimmerman for hatkriminalitet.

I en pressemelding søndag sier justisdepartementet at nå når rettssaken er over, vil de fortsette etterforskningen av omstendighetene rundt skytingen. «Erfarne føderale statsadvokater vil avgjøre om bevisene peker mot et straffbart brudd på noen av de begrensede føderale sivilrettslige lovene innenfor vår jurisdiksjon", het det blant annet i pressemeldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.