*Nettavisen* Nyheter.

Vurderer å skyte ned snømasser i Lofoten

Snøskredfare:

Nedskyting av snømasser og de vurderinger geologene gjør tirsdag vil avgjøre når de evakuerte i Lofoten kan flytte hjem igjen. Foto: Redningsskøyta (NTB scanpix)

De evakuerte i Lofoten må belage seg på nok en natt borte fra hjemmet.

29.01.19 11:15

OSLO (Nettavisen) De som er evakuert fra hjemmene sine på Ballstad i Lofoten må belage seg på en natt til borte fra hjemmet, men dette blir ikke endelig avklart før en befaring er ferdig og geologene har konkludert, opplyser Vestvågøy kommune tirsdag morgen.

Sjekk værvarselet for ditt område på yr.no

Etter kraftig snøvær i Lofoten de siste dagene, melder Meteorologisk institutt at det ikke ser ut til å komme mer snø resten av uka. Samtidig er det fortsatt betydelig snøskredfare i fjellet sør i regionen.

SISTE: Geologer er tirsdag ute og tar vurdering i Lofoten, melder Nordland politidistrikt klokka 11. «Det er fortsatt stor snøskredfare og evakueringen i berørte områder opprettholdes. Ny vurdering tas i ettermiddag», opplyser politiet.

Et helikopter fra Forsvaret skal fly geologer og folk fra Statens vegvesen over de rasutsatte fjellpartiene.

- Nedskytingen av snømasser og de vurderingene som som geologene gjør, vil avgjøre om de som er evakuert kan flytte tilbake igjen tirsdag, opplyser kommunen.

Frykter økt skredfare

Geologene Odd Arne Mikkelsen og Terje Brattlien har uttalt til Vestvågøy kommunes kriseledelse at det er lite sannsynlig at evakueringen kan oppheves tirsdag. Årsaken er varslede værmessige endringer, som kan øke skredfaren.

Se oppdatert varsel om snøskredfare fra NVE på varsom.no

Se oppdatert farevarsel fra Meteorologisk institutt på yr.no

- Både stigende temperatur og økende vind, samt en dreining av vinden, blir av geologene ansett som uheldige faktorer, opplyser kommunen på sin hjemmeside.

Klikk på bildet for å forstørre.

E10 ved Kåkern bro i Flakstad kommune i Lofoten tirsdag morgen. Foto: Webkamera (Statens vegvesen)

Rasfare stenger veier

Tirsdag morgen er E10 fortsatt stengt flere steder i Lofoten på grunn av snøras og fare for ras, blant annet på strekningen Å-Svolvær, ved Fjøsdalskroken i Flakstad kommune og på strekningen Hamnøytunnelen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tirsdag morgen er hovedveien i Lofoten, E10, stengt flere steder på grunn av ras og rasfare. Foto: (Statens vegvesen)

Fortsatt kriseledelse

Forsvarets helikopter hentet geologene på Leknes lufthavn tirsdag morgen. Det vil trolig ikke bli konkludert før ved 15-16-tiden.

Det er satt kriseledelse i Vestvågøy kommune også tirsdag, og den vil være satt helt til situasjonen er over, opplyser kommunen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Snøskredvarselet for Lofoten og Vesterålen tirsdag er fortsatt "betydelig snøskredfare". Foto: Faksimile (Varsom.no)

Hentet av kystvaktskip

Sent mandag kveld evakuerte kystvaktskipene «Heimdal» og «Sortland» innbyggere innenfor rasgrensen i Skjelfjord.

- Vi hadde folk om bord i kystvaktskipene, og disse ble satt i land med lettbåtene til kystvakten. Våre folk organiserte evakueringen. De av befolkningen som kunne kjøre eller gå tok seg selv til raset, og gikk over. De som ikke klarte å komme seg dit med egen hjelp fikk bistand. Det hele gikk greit, og rundt klokken to var alle de mellom 80 og 90 personene evakuert, sier operasjonsleder Ivar Bo-Nilsson ved Nordland politidistrikt til Lofotposten tidlig tirsdag morgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Enorme snømengder og stor snøskredfare har ført til evakuering av innbyggere i utsatte områder i Lofoten. Inngangsdøren hjemme hos Stein Ivar Andersen var mandag umulig å få opp på grunn av på grunn av snømengdene, så da ble vinduene tatt i bruk. Foto: Stein Ivar Andersen (NTB scanpix)

Les også: Flere hundre evakuert i Lofoten på grunn av skredfare

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag