RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vurderer boikott av Utlendingsnemnda

Sist oppdatert:
Flere organisasjoner frykter at de i fremtiden vil bli nødt til å gå med på vedtak som strider imot deres eget skjønn.

Oslo (NTB): Flere organisasjoner vurderer å trekke sine representanter i Utlendingsnemnda. De frykter at de i fremtiden vil bli nødt til å gå med på vedtak som strider imot deres eget skjønn.

Årsaken er at all klagebehandling på utlendingsfeltet skal legges om, og et utvalg vil i desember legge fram en utredning om hvordan dette kan gjøres, skriver Klassekampen.

Et av forslagene i en høringsrunde er at Justisdepartementet skal få økt myndighet til å gi instrukser til nemnda. Det bekymrer organisasjonene.

- Den eneste grunnen til at vi sitter der, er at vi er redde for at det skal bli verre hvis vi ikke gjør det. Vi har havnet i en gisselsituasjon, sier Rune Berglund Steen, kommunikasjonsansvarlig for Antirasistisk Senter.

Også Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) advarer mot en instruksjonsrett. De frykter at den vil kunne baseres på et skiftende politisk klima.

Norsk Folkehjelps Irfan Qaiser er i utgangspunktet skeptisk til at klagesaksystemet skal gjøres om, mens Flyktninghjelpen mener at det avgjørende er hvordan instruksjonsretten i praksis vil bli gjennomført.

- Hvis vi blir et gissel, så er det klart at vi må vurdere om det er riktig av oss å delta, sier Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen.

Medlemmene i Utlendingsnemnda utnevnes i dag av to departementer samt Norges Juristforbund og humanitære organisasjoner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere