*Nettavisen* Nyheter.

Vurderer gratis prevensjon

Aborttallene har aldri vært lavere. Nå vil helsemyndighetene gi gratis prevensjon.

16.06.11 07:18

Aborttallene blant ungdom har aldri vært lavere siden registreringen startet i 1979. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

Men helsemyndighetene vil ha tallene ytterligere ned og jobber nå med en handlingsplan for forebygging av uønskede svangerskap og abort. I forbindelse med dette utreder nå Helsedirektoratet muligheten for å gi folk gratis prevensjon i Norge.

Lavere aborttall i Nederland
Bakgrunnen er resultater fra internasjonal forskning og særlig erfaringer fra Nederland. Der er aborttallene lavere enn i Norge, og der er også prevensjon gratis, ifølge avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

- Vi utreder muligheten for å gi kvinner gratis prevensjon, som p-piller, spiral og annen hormonell prevensjon, forteller Øien til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Øien kan foreløpig ikke si noe mer om konklusjonen i utredningen, som skal oversendes Helsedepartementet til høsten.

Laveste blant tenåringer
De nye tallene fra Folkehelseinstituttet viser altså at andelen tenåringsaborter har gått ned i 2010 sammenlignet med 2009, fra 15,9 til 14,1 per 1.000 kvinner. Dette er det laveste tallet siden registreringen startet i 1979.

Totalt ble det utført 15.735 svangerskapsavbrudd i 2010. Det er 39 færre svangerskapsavbrudd sammenlignet med 2009 totalt sett.

Medikamentell avbruddsmetode er nå den mest brukte praksisen ved selvbestemte svangerskapsavbrudd. I 2010 ble 73,3 prosent av de selvbestemte svangerskapsavbruddene gjennomført medikamentelt.

Flere tiltak
I forbindelse med handlingsplanen er det iverksatt en rekke tiltak for å få ned aborttallene, særlig blant ungdom og unge voksne, forteller Øien.

- Det handler blant annet om lett tilgjengelig kunnskap og handlingskompetanse i forhold til å mestre situasjoner rundt kropp, seksualitet og prevensjon. Det er blant annet gjennomført et undervisningsprogram som har vært prøvd ut på skoler i vinter. Det handler også om lavterskeltilbud og lett tilgjengelighet til skolehelsetjeneste og gratis drop in-timer. Fra 2002 har helsesøstre og jordmødre hatt mulighet til å forskrive prevensjon til ungdom, sier Øien.

I tillegg har Helsedirektoratet opprettet nettstedet gratiskondomer.no. Dette er mye brukt, ifølge Øien. Direktoratet finansierer også nettstedet klaraklok.no, der ungdom kan stille spørsmål om kropp og seksualitet. (ANB).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.