RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vurderer lov for billigere strøm

Sist oppdatert:
Kraftkrisen som er under emning er historien om en varslet krise, mener stortingsrepresentant Kjetil Selvik-Olsen (Frp). Partiet krever at regjeringen kommer på banen og vurderer et lovforslag om variabel el-avgift.
Det snakkes høyt om kraftkrise i Midt-Norge. Om få år vil det være en underdekning på kraft i Midt-Norge. Statnett, har i flere år ropt varsku om situasjonen i regionen, og resultatet kan bli en kraftig økning i prisen, når kraftunderskuddet blir på størrelse med forbruket hele Oslo har på ett år.

Krever svar

Nå krever Fremskrittspartiet politisk handling og stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen vil ha svar fra olje- og energiministeren på hvorvidt regjeringen har planer om å gjennomføre 'tiltak for å få normalisert strømregningen til folk flest".

- Hva mener du regjeringen kan gjøre?

- I utgangspunktet kan de gjøre noe med avgiftsnivået, vi har en elavgift på ti øre, i tillegg til moms. For en del strømkunder er strømregningen en vesentlig utgiftspost når vi har kraftpriser som er to til tre ganger høyere enn normalt, sier han til iMarkedet.no.

- Det er rom for kutt i elavgiften, når du ser på de høye overskuddene kraftselskapene, som hovedsakelig er offentlig eid, har, legger han til.

Vurderer lovforslag

Men han har ikke mye tro på at et kutt i elavgiften vil komme, og Frp planlegger nå et såkalt Dokument 8-forslag, et privat lovforslag i Stortinget, som går på delvise kutt i elavgiften.

- Vi vil sannsynligvis fremme et forslag i Stortinget om sesongavhengig elavgift. I perioder med høye strømpriser, vil avgiften kunne reduseres, sier Solvik-Olsen.

Senterpartiets Ola Borten Moe mener at det mest sjokkerende med underbalansen i kraftproduksjonen, er at Statnett og departementet har visst om i årevis, uten å gjøre noe med det. Frps Solvik-Olsen mener kraftkrisen i Midt-Norge er historien om en varslet krise.

Varslet krise

- Statnett har flere ganger advart mot en strømkrise i Midt-Norge og Frp fremmet flere forslag i 2002 og 2003 der vi ønsket en samlet plan for vindkraft og tiltak for å bygge gasskraft, men alt ble nedstemt. Dette er en varslet krise, sier han og legger til at hverken dagens regjering eller Bondevik II har noen ære i denne saken.

- Vi har fått en regjering som ikke vil innføre en ordning med grønne sertifikater. Som er mye mer firkantet med tanke på gasskraft og ikke kommer med klare tiltak, hevder Frp-politikeren.

Han er sikker på at det kommer en kraftkrise fra 2009/2010.

- Regjeringen har lagt opp til minst fem år med for dårlig kraftforsyning, mener Solvik-Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere