RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vurderer oljeaktivitet på Svalbard

Oslo (NTB): Regjeringen har bedt Oljedirektoratet (OD) vurdere mulighetene for oljeaktivitet på Svalbard.

- I forbindelse med en eventuell søknad om Svalbard som et verdensarvsted, skal Oljedirektoratet se på konsekvensene dette kan ha for en eventuell ilandføring eller transitt av olje og gass via Svalbard dersom det nordlige Barentshavet skulle bli åpnet for petroleumsvirksomhet. ODs arbeid er ikke påbegynt, sier pressetalskvinne i OD, Eldbjørg Waage Melberg, til Teknisk Ukeblad.

Politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, Ivar Vigdenes, bekrefter at det er startet et arbeid med sikte på å nominere deler av Svalbard til Unescos verdensarvliste.

- I et slikt arbeid vil det være naturlig å vurdere eventuell fremtidig bruk av Svalbard i tilknytning til petroleumsvirksomhet i Barentshavet. Dette gjelder for eksempel logistikk, forsyning, baser og landanlegg, sier Vigdenes.

Det er sendt en ny forvaltningsplan for verneområdene på Øst-Svalbard ut på høring, og flere frykter at dette vil legge ytterligere begrensninger på kommersielle interesser.

- Å frede havområdene øst for Svalbard vil være sterkt i strid med viktige norske interesser geopolitisk, industrielt og økonomisk, sier Johan Petter Barlindhaug, professor II ved Nordområdesenteret og styreformann i North Energy. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere