RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vurderer risikoen for dødsstraff

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Amerikanske og jemenittiske jurister blir koblet inn i Martine-saken.

Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange har gjennomført en uavhengig rettslig vurdering om hvorvidt medlemmer i familien Abdulhak kan stilles økonomisk og rettslig ansvarlig i Norge for drapet på Martine Vik Magnussen.

Stiftelsen Martines Minnefond for Rettferdighet har blitt rådet til å føre en sivil rettssak mot drapsmistenkte Farouk Abdulhak og hans familiemedlemmer.

«Ifølge stiftelsens advokat Bjørn Stordrange er det dermed grunnlag for å fremme erstatningskrav mot Abdulhak og enkelte av hans familiemedlemmer. Som en del av dette vil arrest i familien Abdulhaks midler, selskapsaktiva eller fordringer disse måtte ha i inn- og utland bli vurdert for å sikre eventuelle krav,» opplyser stiftelsen i en pressemelding.

Risiko for dødsstraff
Videre ønsker stiftelsen å vurdere risikoen for at Farouk Abdulhak blir idømt dødsstraff dersom drapssaken blir ført i Jemen. Britiske myndigheter har tidligere nektet å overlevere etterforskningsmateriale til Jemen i frykt for at saken kan ende med en dødsdom.

«Martine-saken vil nå også parallelt bli vurdert av amerikanske og jemenittiske jurister i New York, samt av den offentlige påtalemyndigheten al-Niyaba al-’Amma i Jemen. Dette gjøres for å vurdere risikoen for en mulig dødsstraff dersom saken føres i Jemen. Stiftelsen mener at dødsstraff prinsipielt sett bør forsøkes unngått. Representanter fra Saudi-Arabia, Egypt og Storbritannia vil ifølge stiftelsen også bli rådført i denne sammenheng,» lyder pressemeldingen.

- En terrortrussel fra Jemen
- Dersom det er slik at jemenittiske statsborgere eller grupper kan begå drap i Europa, USA eller øvrige land for så å returnere til en frihavn i Jemen uten påfølgende straffeforfølgelse eller utlevering, så er dette en terrortrussel fra Jemen det internasjonale samfunnet ikke kan eller vil akseptere, sier stiftelsens styreformann Marcus Rolandsen.

Farouk Abdulhak er etterlyst av Scotland Yard for drapet på Martine Vik Magnussen, som ble funnet drept i en London-leilighet i 2008. Den ressurssterke faren til Farouk har trolig bistått sønnen og holdt ham skjult i Jemen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere