*Nettavisen* Nyheter.

Vurderinger av straffetiltak mot Russland fortsetter

Kiev (NTB-AFP-Reuters): Mens vestlige ledere fortsetter konsultasjonene om mulige straffetiltak mot Russland, mener markedet at krisen i Ukraina er i ferd med å gå over.

05.03.14 07:45

Aksjekursene skjøt i været på New York-børsene og i Asia etter at Russlands president forsvarte den russiske intervensjonen på Krim og understreket at maktbruk bare er siste utvei.

Dette ble tolket av investorene som at spenningen er i ferd med å dempe seg, og at krisen ikke kommer til å ende i krig.

En russisk oppskyting av en interkontinental rakett midt i krisen viste seg å være en helt rutinemessig prøveoppskyting som USA var blitt varslet om på korrekt vis i tråd med START-avtalen, i god tid før krisen i Ukraina oppsto.

Leter etter politisk løsning

USAs president Barack Obama hadde tirsdag en timelang samtale med Tysklands statsminister Angela Merkel der de to drøftet et forslag han har lagt fram for Russlands president Vladimir Putin, og som kan gi Russland en utvei fra krisen.

Forslaget innebærer at Russland trekker sine styrker ut av Krim-halvøya og åpner for at internasjonale observatører passer på at rettighetene til de russisktalende i Ukraina blir respektert. Forslaget betyr at russerne må forholde seg til de nye myndighetene i Ukraina.

Men Obama truer også med å utebli fra det planlagte G8-møtet i Sotsji i juni om Russland ikke snur i Ukraina.

Før samtalen med Merkel gjorde han det klart at Putin ikke lurer noen når han påstår at russiske styrker ikke befinner seg på Krim.

For å vise sin støtte til Ukrainas myndigheter sendte han også utenriksminister John Kerry på besøk til Kiev. Der fordømte Kerry russisk aggresjon og anklaget russerne for å planlegge flere intervensjoner i Ukraina.

Full kontroll

Russiskvennlige styrker har full kontroll over Krim-halvøya, og 20 ukrainske baser er omringet slik at soldatene ikke slipper ut.

Russerne sier at alle russisktalende i uniform er lokale selvforsvarsgrupper, men russiske soldater er observert mens de ble brakt inn på lastebiler med ferje fra Russland. Mange flere skal ha kommet med transportfly og helikopter.

Foreløpig snakker de vestlige lederne og Putin fortsatt forbi hverandre. På en pressekonferanse tirsdag kom Putin med et robust forsvar for de russiske operasjonene på Krim og insisterte på at maktbruk bare er siste utvei.

Han viste til at Russland har all mulig rett til å komme den russisktalende delen av befolkningen til unnsetning om de ber om hjelp mot terror, men at militær makt ennå ikke er nødvendig.

– Når det gjelder å sette inn styrker, er det nå ingen behov. Men muligheten eksisterer. Det ville naturligvis være absolutt siste utvei, sa han.

Ingen rett

Obama anerkjenner at Russland kan ha legitime interesser i Ukraina, men sier at det ikke gir ham noen rett til å intervenere militært.

– President Putin ser ut til å operere med et annet sett advokater som tolker ting annerledes. Men han lurer ingen, sa han.

Likevel kan det bli vanskelig å finne fram til sanksjoner som rammer Russland. USA og Russland har relativt lite handel seg imellom, mens Europa risikerer å skade seg selv på grunn av avhengigheten av russisk gass.

På Krim fortsatte nervekrigen mellom russiske soldater og frivillige og de ukrainske soldatene. Tirsdag ble de første skuddene løsnet da en gruppe på flere hundre ubevæpnede ukrainske soldater forsøkte å ta seg inn på sin base for å gjøre sitt daglige arbeid med vedlikehold av fly.

De ble stanset av russere som skjøt flere runder i været, og måtte vende tilbake til brakkene sine med uforrettet sak. Ti av dem fikk likevel bli for å holde vakt rundt basen sammen med russerne. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.