Jevgenij Prigozjin er leder for den beryktede leiesoldatgruppen «Wagner». Før krigen i Ukraina besto Wagner av noen tusen tidligere soldater, som utførte oppdrag på vegne av Russland rundt omkring i verden, uten at det kunne knyttes direkte til Vladimir Putin og det russiske maktapparatet i Kreml.

Jevgenij Prigozjin nektet også hardnakket for å stå bak Wagner, heller ikke russiske myndigheter har villet erkjenne kjennskap til leiesoldatene. I Russland er det forbudt med såkalte «PMC», på norsk kalt private militærselskaper. Men i fjor høst sto Jevgenij Prigozjin fram og sa han var stolt av å ha stiftet Wagner tilbake i 2014, og i løpet av de siste månedene har han tatt en mer og mer offentlig profil.

Les også: Dette bildet kan være et tegn på en russisk krise: – Begynner å nå bunnen

52 klare til statskupp

Han har blant annet sin egen Telegram-kanal, der han poster spørsmål han får fra journalister, samt svaret han gir. På spørsmål fra Aftenposten om hvor mange nordmenn som kjemper for Wagner, kommer Jevgenij Prigozjin med en oppsiktsvekkende påstand.

Les også: Skal ha mistet 1000 soldater på én kveld: – Det får konsekvenser

– I dag har vi 67 personer fra Norge. Hvorav to har dobbelt statsborgerskap, og en er statsborger i både Norge og USA. Mer enn halvparten av disse nordmennene tjenestegjorde i NATO og behandler for øvrig Stoltenberg med respekt, skriver den russiske oligarken.

Han tar også spørsmålet videre og sier selv han velger å «krydre» svaret:

– Av 67 personer er 52 klare til å returnere til Norge etter slutten av konflikten i Ukraina for å organisere et militærkupp, siden de med rette mener at Norge historisk sett er vikingenes hjemland. Og etter deres egen mening «Norge er For Vikinger. Homofile hører ikke hjemme her, hevder oligarken.

– Ikke rot i virkeligheten

Martin Berntsen er kommunikasjonsrådgiver i PST, og han sier til Nettavisen at de er kjent med påstandene.

– Det er nok påstander, og har ikke nødvendigvis rot i virkeligheten. Vi er kjent med at personer fra Norge har dratt til Ukraina for å krige, men mange har vendt tilbake og har bare vært der i kort tid, sier han til Nettavisen.

Han utelukker ikke at nordmenn kjemper for Wagner i Ukraina.

– Det er selvfølgelig mulig, men det er nok ikke i det antallet som framgår av den meldingen, sier Berntsen.

Les også: Ble latterliggjort i høst – her er ny russisk kjempetabbe

Forbud mot «homoseksuell propaganda»

– Det er mye negative holdninger til homofile og LHBT-personer i Russland, noe som har vært en del av myndighetenes propaganda i mange år. Aksept av homofile og transpersoner er noe av det man trekker fram som galt med Vesten, sier John Færseth til Nettavisen.

Færseth er forfatter og journalist, og har skrevet bøker om både Ukraina, Russland og konspirasjonsteorier.

Siden 2013 har det eksistert en lov som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda», noe som i praksis gjør det ulovlig å snakke om homofili offentlig.

– Det har også blitt brukt som begrunnelse for invasjonen i Ukraina. Patriark Kirill, lederen for den russisk-ortodokse kirken, har sagt at man må redde den russisktalende befolkningen i Donbas fra «satanistiske» pride-parader, forklarer Færseth.

Dette er holdninger som har appellert til mange høyreekstreme, blant annet «Den Nordiske Motstandsbevegelsen», en nynazistisk organisasjon med hovedsete i Sverige, men også egen avdeling i Norge. På bloggen sin har Færseth skrevet mye om høyreekstremisters forhold til Russland.

Færseth har tidligere dokumentert at minst én person med tilknytning til Norge har kjempet for Russland i Donbas.

– Det kan muligens være noen få til, uten at jeg har noe grunnlag for å si det. Men jeg tror selvsagt ikke på det Prigozjin hevder om over seksti stykker, sier Færseth.

Han sier det kan være flere grunner til at Prigozjin påstår at han har nordmenn som står klare til å reise hjem for å gjennomføre statskupp:

  • Han vil ha oppmerksomhet, og vet at en slik påstand vil havne i media.
  • Trolling. Prigozjin grunnla trollfabrikken «Internet Research Agency» og er ikke ukjent for å trolle når anledningen byr seg.
  • Kanskje vil Prigozjin skremme nordmenn, eller håper at historien vil spre seg videre i andre vestlige medier.
  • Mest trolig er utspillene ment til eget publikum, for å gi russerne inntrykk av at de fortsatt har venner i Vest-Europa.

– Eller så kan det være så lett at Prigozjin bare ville slå av en skrøne, og se om Aftenposten-journalisten går på limpinnen sier Færseth.