Hver morgen legger britisk etterretning ut en kort rapport fra krigen i Ukraina.

Lørdagens utgave omhandler nyheten som kom for et par dager siden, nemlig at Wagner-gruppen ikke lenger rekrutterer fra fengsler. Det sa sjef for gruppen, Jevgenij Prigozjin, i en uttalelse torsdag.

«Blodbad»

Britene mener dette stemmer, og tror grunnen er at fangene heller vil tilbringe straffen sin i fengsel, fremfor å ta sjansen på benådning gjennom seks måneder på slagmarken i Ukraina. Dagens kamper rundt Bakhmut, der Wagner-gruppen har vært aktive siden i fjor sommer, blir av en norsk ekspert beskrevet som «et blodbad».

– Data fra den russiske føderale straffetjenesten antyder et fall i rekrutteringsfrekvensen for fanger etter desember 2022. Nyhetene om de harde realitetene i Wagner-tjenesten i Ukraina har nok sluppet gjennom til de innsatte og redusert antallet som melder seg frivillig, skriver britene lørdag morgen.

Les også: Frykter blodbad: – Maskingeværet skal gå varmt

Britene tror også rivaliseringen og maktkampen mellom det tradisjonelle russiske militæret og Wagner-gruppen er en del av grunnen til at fengselsrekrutteringen nå er avsluttet, og legger til:

– Det vanlige russiske militæret har sannsynligvis nå også utplassert det store flertallet av reservistene som ble innkalt under den delvise mobiliseringen.

Les også: ISW: Kreml har begynt å miste troen på Wagner-lederen

Nå står russerne ved et veiskille, tror britene:

– Den russiske ledelsen står nå overfor det vanskelige valget om enten å fortsette å tømme sine styrker, nedskalere målene sine eller gjennomføre en ytterligere form for mobilisering, avslutter de.

USA: Russland kan ha mistet halvparten av sine stridsvogner

Halvparten av Russlands tunge stridsvogner kan ha blitt ødelagt i kamp eller tatt av ukrainerne, sier en tjenesteperson i Pentagon.

Det er Celeste Wallander, som er statssekretær for internasjonale sikkerhetssaker i forsvarsdepartementet, som mener at russerne har mistet halvparten av sine stridsvogner siden invasjonen i februar i fjor.

Wallander kom ikke med noe eksakt tall på antall tapte russiske stridsvogner.

Hun kom med sitt anslag idet Ukraina forbereder seg på å motta hundrevis av stridsvogner fra vestlige allierte.